Zdroj: pays.cz s.r.o.

Stále větší počet měst využívá moderní online služby

Svět se digitalizuje a přizpůsobovat se tomu musí nejen obchodníci a podnikatelé, ale také města a obce. Občané očekávají, že spoustu věcí vyřídí online. Města se ale zavádění těchto nových technologií často obávají. Přitom zbytečně. Existují i jednoduché cesty, jak občanům zpříjemnit vyřizování řady záležitostí.

Stále větší počet obcí a měst v ČR využívá služby trojice firem, které spojily své síly a nabízejí služby jako společný balíček. Jedná se o firmy Pays, Parkum a smsticket. Ideální trojka pro města i obce nejrůznějších velikostí. Služby, které nabízí, jsou totiž potřeba opravdu všude.

Za odpady nebo psy zaplatíte online přes platební bránu Pays

Pays je společný jmenovatel i pro další dvě služby. Je to moderní platební brána s možností integrace do stávajících systémů. Podporuje nejen platby kartou nebo bankovním převodem, ale také přes Google Play či Apple Pay. Kde ji může využít město?

Město od svých občanů vybírá peníze, ať už jde o poplatky za popelnice, psy nebo nájmy obecních bytů. Tohle všechno lze přitom řešit elektronicky. Pokud už město má svůj portál občana, je napojení platební brány opravdu jednoduchou záležitostí. Občané variantu platby online vítají s radostí. Nemusí chodit na městský úřad, vše vyřeší z pohodlí domova. Zaměstnankyním úřadu na pokladně se ušetří spousta práce.

Platební bránu mohou integrovat i další městské organizace. Online se může platit třeba členství v knihovně nebo obědy ve školní jídelně. Z modernizace mohou těžit veškeré organizace a instituce provozované městem. Je však zřejmé, že možnost platby online potěší i v menších obcích. Pochvalují si ji především mladší generace a lidí, kteří preferují řešit věci elektronicky na dálku, rozhodně přibývá. Moderní online služby jsou krokem správným směrem. Nevyhnutelným.

S Parkumem se platí parkování online elektronicky

Palčivým problémem spousty měst je parkování. Řeší to zejména větší města, kam se stěhuje čím dál více lidí za prací a čím dál více lidí tam do zaměstnání také dojíždí. Navíc je dnes běžné, že v domácnostech mají více než jedno auto. Není divu, že města vymýšlí rezidentní parkování, parkovací zóny a staví parkovací domy. Za parkování se platí a platební automaty na mince nejsou zrovna dvakrát šťastným řešením. V prvé řadě dnes spousta lidí drobné mince u sebe vůbec nenosí, pokud tedy město uvažuje o parkovacích automatech, měly by aspoň podporovat platbu kartou. Takový platební automat ale něco stojí – a právě z tohoto hlediska boduje Parkum.

Parkum umožňuje zaplatit za parkování online, a to tak, že řidič při příjezdu do parkovacího domu nebo na parkoviště naskenuje QR kód a pomocí něj zaplatí. Je to velmi jednoduché, provozovatel parkoviště nemusí instalovat žádný hardware. Pořizovací cena i provozní náklady jsou tedy velmi nízké. I zaplacení parkovného se kontroluje velmi snadno přes mobilní aplikaci. Není třeba vysílat člověka, který bude chodit kolem aut a pozorovat, zda mají lístek za čelním sklem. Tyto způsoby jsou už dávno zastaralé, je čas inovovat.

Systém Parkum, který využívá platební bránu Pays, s oblibou integrovali třeba v Brně, Zlíně, Špindlerově Mlýně, Lednici či Frýdku-Místku. Parkum navíc roku 2023 navázal spolupráci s provozovateli závorových a parkovacích systémů, například s firmami AUTOGARD a CROSS Zlín. Platba parkovného přes Parkum se tedy dá integrovat i společně s těmito technologiemi, a to za pár dnů. Řidiči vám poděkují. Naskenovat QR kód, ve formuláři vyplnit SPZ vozidla a zaplatit online přes platební bránu Pays je pohodlnější než chodit k parkovacímu automatu, nebo dokonce stát řadu u pokladny. A o tom všechny moderní technologie jsou. O pohodlí a rychlosti.

Vstupenky na akce prodáte online

Sportovní i kulturní akce. Obce se snaží vycházet vstříc všem obyvatelům a nabídnout nejrůznější zábavu. Kde na veškeré tyto události prodávat vstupenky? V předprodeji se dají častokrát sehnat v informačním centru nebo v nějakých prodejnách, kde si město domluví prodej. Případně jsou k dostání přímo na místě konání akce. Jde to ale i daleko jednodušeji.

Vstupenky na akce lze nabízet online přes systém smsticket. V Česku je už hodně rozšířený, prodávají se tam lístky na malé i obrovské události a využít ho mohou právě i města. Vytvořit si profil na smsticketu a zadat novou událost je nesmírně jednoduché. Určitě jednodušší než tisknout papírové vstupenky, které pak jdou do prodeje. Se smsticket je lístek elektronický, stačí ho ukázat v telefonu. Vytisknout se dá také, ale nezbytné to není.

Smsticket umožňuje přidat personalizovanou zprávu každému kupujícímu, zaslat SMSku s připomínkou nebo změnou, zobrazit si statistiky prodeje a zjistit, jaký typ zákazníků si vaše vstupenky kupuje. Je toho spousta a všechno na pár kliknutí z pohodlí domova.

Moderní online služby jsou změnou k lepšímu nejen pro občany, ale i pro samotné město. Šetří starosti i práci, investice při jejich zavedení přitom nejsou tak vysoké. Určitě ne v případě trojice Pays, Parkum a smsticket.