Zdroj: Zlínský kraj

5
Fotogalerie

Na Valašsku testovali jako první v zemi mobilní iktovou jednotku

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje se zapojila do unikátní klinické studie. Od německých partnerů ze Saarské univerzity v Homburgu měla zapůjčenou mobilní iktovou jednotku. Šlo o první takovou studii v České republice. Sanitka je vysílána k pacientům s mrtvicí či epileptickým záchvatem.

Speciálně vyčleněný a proškolený tým testoval sanitku v uplynulých týdnech v hornaté oblasti Beskyd a Javorníků na Valašskomeziříčsku a Vsetínsku. Díky mobilní iktové jednotce dostane pacient už přímo v terénu péči, kterou by jinak dostal až ve specializovaném iktovém centru. Celá studie se mohla uskutečnit pouze díky podpoře Zlínského kraje a spolupráci s Krajskou nemocnicí T. Bati ve Zlíně.

„Jde o mimořádný projekt, který zachraňuje lidské životy. Jsem velmi rád, že byl náš kraj první v zemi, kde byla mobilní iktová jednotka v provozu. Díky snaze a úsilí celého týmu jsme v Česku v tomto směru průkopníky. Děkuji našim lidem ze záchranné služby, nemocnicím, zástupcům Valašského Meziříčí a speciálně Radimu Líčeníkovi, který má na projektu mimořádnou zásluhu,“ řekl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Zlínský kraj

Sanitka vybavená počítačovou tomografií (CT) je vysílána k pacientům nejen s cévní mozkovou příhodou, ale i s epileptickými záchvaty, náhle vzniklými akutními bolestmi hlavy, akutním vertigem nebo poruchou vědomí neúrazového charakteru.

„I když v České republice takto vybavená sanitka jezdila poprvé, ve světě až tak ojedinělá není. Poprvé začala fungovat před 15 lety v německém Homburgu, v tuto chvíli je nasazena do terénu například v Oslu, Paříži, Berlíně, Texasu, Melbourne,“ řekl doktor Radim Líčeník, iniciátor projektu v České republice a člen týmu české mobilní iktové jednotky.

Zlínský kraj

Díky mobilní iktové jednotce přijede až k pacientovi péče, kterou by jinak dostal pouze v iktovém centru. Ke znovu zprůchodnění cév v mozku tak dojde výrazně dříve, když přímo v sanitce může být pacientovi podána intravenózní trombolýza.

„U pacienta s cévní mozkovou příhodou je to závod s časem. V sázce je mozek nemocného, a čím déle musí pacient s mrtvicí čekat na pomoc, tím závažnější mohou následky být,“ upozornil náměstek léčebné péče ZZS Zlínského kraje Dorián Pfeifer.

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje patří ke světové špičce v péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Letos podruhé v řadě získala od iniciativy Angeles, která se celosvětově zabývá systémem zlepšení péče o pacienty postiženými mrtvicí, nejvyšší, tedy diamantové ocenění.

Zlínský kraj