Zdroj: Ludmila Trtíková

Medaile se jménem: Dárek, který oslavuje individualitu a tradici

V malém národě velkých jmen, jakým jsou Češi, má každé jméno svůj význam a příběh. Jméno je více než jen soubor písmen. Je to naše identita, hlas z dětství, kterým nás volali naši rodiče. Česká jména mají svůj půvab, historii a hluboký význam. A co by mohlo být lepším způsobem, jak oslavit tuto jedinečnost, než dát jménu formu, která přetrvá po staletí?

Stříbrná či zlatá medaile s českým jménem, dostupná na stránkách Ceska-jmena.cz, je více než jen medailí. Je to osobní vyznání, symbol lásky a připomínka jedinečnosti každého z nás. Hodí se jako dar pro mnoho příležitostí, od těch oslavujících nově narozené až po ty, které slaví významné životní okamžiky, jako jsou narozeniny nebo jmeniny.

Každá medaile je vyrobena s nejvyšší precizností a dodává se v dárkovém balení, které obsahuje punc i certifikát pravosti. A co víc, nabízí možnost vyrytí i příjmení, což z ní dělá dokonalý a skutečně osobní dárek.

Tyto medaile, které převyšují běžné mince svou váhou, ryzostí a leskem, bývají významným dárkem nejen pro jednotlivce, ale i pro celé komunity. Stávají se reprezentativním darem měst a obcí pro čestné občany, stejně jako cenným oceněním pro klíčové pracovníky ve firmách.

Investice do medaile se jménem je investicí do dlouhodobé hodnoty, která přesahuje materiální rozměr. Je to dar, který oslavuje osobnost, tradici a kulturu. V době, kdy hledáme smysluplné a osobní dárky, nabízí medaile se jménem to nejcennější – trvalou připomínku naší jedinečnosti a příslušnosti.

Víte, kolik je v Česku Josefů, Janů, Marií nebo Ann?

Četnost jmen v České republice vás nejspíš překvapí. Přestože oslavy svátku Josefů hraničili v minulosti téměř s národní událostí, je dnes Josef až na 4. místě řebříčku. Tomu překvapivě vévodí Jiří. Následuje Jan, Petr, pak již zmiňovaný Josef, dále je Pavel, Jaroslav, Martin, Tomáš Miroslav a František. Do dvacítky se pak ještě vejdou Zdeněk, Václav, Michal, Milan, Karel, Lukáš, Jakub, David, Vladimír a Ladislav. Nejvíce je v Česku tedy Jirků (309 663), Honzů (296 038), Petrů (276 599), Pepů (236 599) a Pavlů (205 941).

Pokud se podíváme na jména chlapecká, tedy na mladší generaci, žebříčku vévodí tato pětka jmen: Jakub, Jan, Tomáš, Adam a Lukáš.

Podívejme se teď na ženská jména. Žebříček vede Marie, následuje Jana, Eva, Hana, Anna, Lenka, Věra, Kateřina, Alena a desítku uzavírá Lucie. Do první dvacítky pak ještě patří Petra, Jaroslava, Veronika, Martina, Ludmila, Helena, Jitka, Michaela, Zdeňka a Tereza. Nejvíce je v Česku tedy Marií (296 651), Jan (272 618), Ev (158 803), Han (149 447) a Ann (144 921).

U dívčích jmen, tedy opět u mladší generace, jsou v první pětce jména Tereza, Eliška, Adéla, Natálie a Anna.

Hodnotný dar, jehož cena poroste

Zapomeňte na různé zbytečné dary. Zejména k důležitým výročím věnujte dárky hodnotné. Takovými budou právě zlaté medaile se jménem. Vyryté jméno z nich dělá osobní dárek. Materiál, zlato, dar s trvalou hodnotou, která dokonce v čase roste.

Když třeba novorozence v kolébce obdarujete zlatou mincí, věnujete mu finanční jistotu do budoucna. Než vyroste, cena zlata na tomto předmětu vzroste. Nejde o žádnou cetku.

Medaile vyrábí Pražská mincovna a patří mezi velice žádaný artikl. Není to sice přímo investiční zlato, přesto však jde o zlato, kterého hodnota roste. Jako dar se hodí rozhodně lépe než neosobní zlatý slitek.

Jestliže nebudete nechávat vyrývat do medaile i příjmení, jsou tyto hodnotné dárky se jmény již předpřipraveny. Medaile má na sobě nejen českou verzi jména, ale i jeho cizojazyčné alternativy. Což může být zajímavé pro obdarovaného, ale rovněž vám to dává příležitost obdarovat touto medailí i cizince, či dítě Čecha s cizojazyčnou verzí jména.