Zdroj: Saunia, s.r.o.

10
Fotogalerie

Byznys se saunami se začíná vyplácet. Saunia je v kladných číslech

Nejdříve mohutné investice do vybudování sítě patnácti českých poboček, vstup do Bratislavy, a pak dlouhodobé zavření celého byznysu. Přesto se Saunia z následků opatření souvisejících s pandemií koronaviru oklepala. Roste návštěvnost, rostou tržby a černá barva nahradila v účetních výkazech červenou.

„Náš provoz byl z důvodu několik let trvajících restrikcí souvisejících s koronavirem zastaven a my jsme neměli žádné příjmy. Podařilo se nám ale vše udržet, i naši investoři vždy získali své investice i výnosy,“ říká Bohumil Píše, ředitel Saunie, která se specializuje na provoz saunových světů umístěných zejména v obchodních centrech krajských měst.

Hned v nedávno skončeném prvním fiskálním roce po pandemii se hospodaření dostalo do kladných čísel. Obrat vzrostl o více než devadesát procent, což mělo samozřejmě obrovský pozitivní dopad na celkové výsledky společnosti. „Současná situace s kladnou EBITDA potvrzuje náš dlouhodobý byznysplán,“ vysvětluje Píše.

Svůj první saunový svět otevřela Saunia v roce 2013. Nyní se chce kromě rozvoje stávajících poboček soustředit i na vstup na další zahraniční trh, do Vídně. K financování svého rozvoje vydala již několik emisí dluhopisů. Ty vždy splácí v řádných termínech, celkově tak již byly od března 2021 splaceny emise ve jmenovité hodnotě bezmála 246 milionů korun. Naposledy splatila Saunia v listopadu emisi svých dluhopisů v celkové jmenovité hodnotě 24,9 milionu korun.

„Klíčové je, že se nám po covidu úspěšně daří učit lidi chodit do sauny. Návštěvnost nám roste i mimo hlavní sezonu,“ říká Píše. Dokládá to ostatně i „klenot“ Saunie, nově zrekonstruovaný komplex bazénů a saunového světa Saunia Thermal Resort v Karlových Varech. Ten nabízí nejen venkovní bazén s minerální vřídelní vodou, ale také bohaté zázemí ve formě odpočíváren, bazénového baru a saunového světa.

Během prvního roku plného provozu, který skončil v létě, navštívilo Saunia Thermal Resort téměř dvě stě tisíc lidí – tedy dvakrát více, než kolik centrum každoročně přivítalo před svým dlouhodobým uzavřením kvůli rekonstrukci. V dalším roce je zde naplánován nárůst tržeb o 30 procent.

Dokonalý zážitek ze saunování ale nabízejí všechny pobočky saunových světů Saunia. Pochlubit se mohou velmi příjemným prostředím s velkorysým prostorem jak v početných saunách, tak ve všech typech odpočíváren. Návštěvníci se mohou ponořit do relaxace v herbal sauně, tropické nebo solné sauně, sauně s parním nárazem, případně i parní lázni. Vrcholem jsou potom finské sauny. Zákazníci se při návštěvě Saunie mohou těšit i na pravidelné programy saunových ceremoniálů – na své si přijdou vyznavači relaxačních, divadelních i tematických ceremoniálů.

Vybírat lze ze šesti poboček v Praze, dvou v Brně či Ostravě. Velmi populární je bratislavská pobočka s výhledem na bratislavské UFO a hrad. V Čechách se těší popularitě i další pobočky Saunia v Liberci, Hradci Králové nebo Kladně. Nejnovějším přírůstkem je pobočka v Českých Budějovicích – pyšnit se může impozantním relaxačním prostorem a osmi saunami se šesti typy saunování. Pro zákazníky, kteří přicházejí do Saunie poprvé a chtějí si její služby vyzkoušet, je připravena akce „První vstup za 0 Kč“, tato nabídka je platná po registraci do věrnostního programu.

Příjemné prostředí, pravidelné programy saunových ceremoniálů a dokonalý zážitek z relaxace jsou hodnoty, které stále více přitahují nové zákazníky. Mají z čeho vybírat – saunové světy Saunia jsou otevřené 7 dní v týdnu od 9 do 23 hodin. Stačí se rozhodnout a kdykoliv zajít a vyzkoušet stále populárnější fenomén kvalitního odpočinku.