Zdroj: dotFOX s.r.o.

Na vánoční dárky si raději nepůjčujte. Hned se dozvíte proč

Blížící se vánoční svátky přináší nejenom příjemnou atmosféru a pohodu, ale také jednu zásadní obavu. Kde vzít peníze na vánoční dárky? To a mnohé další se nyní dozvíte v následujících řádcích.

Každý z nás chce na Vánoce udělat radost někomu blízkému, ať už je to rodina nebo přátelé. Stále větší množství Čechů však volí ne zrovna ideální cestu, kterou je půjčka. Cokoliv na dluh je povětšinou nevýhodné a u vánočních dárků to platí dvojnásob. Pokud nechcete přeplatit na půjčce, měli byste si osvojit trochu jiné zvyky, než je žádost o úvěr.

Proč si nepůjčovat na vánoční dárky?

Pojďme se nejprve zaměřit na to, proč je půjčování peněz na dárky nevýhodné. Tím zásadním problémem je určitě to, že se díky nesprávně zvolené půjčce můžete dostat do nepříjemné životní situace, velké dluhové pasti a v tom nejhorším případě až do exekuce. Důvodů, proč tohle nedělat je více než dost.

  • Půjčování na dárky je nevýhodné
  • Nedáváte dobrý příklad svým dětem
  • Obvykle nakupujete zbytečnosti

Půjčit si peníze na dárky, z toho koupá nežádoucí podlehnutí vánoční atmosféře a provádění špatných rozhodnutí. Například v podobě zbytečného utrácení nabytých peněz. Uvědomit si musíte také to, že u nevýhodné online půjčky lze přeplatit opravdu hodně peněz. Z nejrůznějších statistik vyplývá, že u nekalých poskytovatelů jsou to trojnásobky, až čtyřnásobky vypůjčené sumy. Přesně kvůli tomu se vám mohou takové Vánoce zásadním způsobem prodražit.

Naučte se raději základním pravidlům

Nežli si půjčovat peníze na vánoční dárky, je lepší začít budovat finanční rezervu. Je to smutné, ale až sedm procent lidí nemá v podstatě žádné peníze navíc. A až třetina Čechů má finanční rezervu na pouhý měsíc. V takové situaci se opravdu nevyplatí půjčovat si na dárky, protože v životě se může stát cokoliv a během okamžiku nemáte na splácení. Přesně tak se prošlapává cestička k dluhové pasti.

Základem je tedy vytvoření finanční rezervy alespoň na tři měsíce. Vaším cílem by se měly stát Vánoce bez dluhů. Rozhodně by vás neměla oslovit kdejaká půjčka od banky. Dejte raději přednost osvědčeným návykům, s nimiž požadované vánoční dárky přece jenom zakoupíte.

  • Pokuste se odkládat peníze na Vánoce v průběhu roku
  • Nakupujte dárky s předstihem a v akcích
  • Porovnávejte ceny pořizovaného zboží

Ano, možná se to zdá jako běh na dlouhou trať, ale je to bezpečný způsob, jak se prostřednictvím Vánoc nedostat do finančních obtíží. Vánoční půjčka je sice rychlým a okamžitým řešením, její následky však mohou být sáhodlouhé. Obecně lze říci, že splácet konzumní dary a něco, co vaše děti za pár měsíců už nemusí mít není dobrým scénářem.

Když už půjčka, tak jedině výhodná

Tento článek je nositelem zásadní informace, že na vánoční dárky byste si rozhodně neměli půjčovat peníze. Pakliže si přece jenom nějakou částku vypůjčíte a víte, že ji máte díky dostatečné finanční rezervě z čeho splácet i ve špatných časech, nezapomeňte porovnat půjčky. Přesně tento proces je asi jedinou schůdnou cestou k tomu, jak se dopracovat k výhodnému úvěru. Ideálně, když na jednom místě porovnáte hned několik půjček naráz, ať už z bankovního či nebankovního segmentu.

  • Velikost půjčky
  • Doba splatnosti
  • Výše úrokové sazby

Srovnejte tyto tři základní věci, přidejte k tomu roční procentní sazbu nákladů známou jako RPSN, přehledné smluvní podmínky, vyhněte se sankcím a máte alespoň částečně vyhráno. Sami si však odpovězte na otázku, zda se vám vyplatí přeplácet za vánoční dárky. V době zdražujících se energií, cen potravin, pohonných hmot a jiných služeb by měl člověk uvažovat trochu jiným směrem. Proto raději zapomeňte na vánoční půjčky a než dluhy, dejte přednost skromnějším Vánocům.