Zdroj: Seyfor, a. s.

Kdy čeští podnikatelé nejvíc fakturují? Máme čísla

Nahlédli jsme do statistik nejoblíbenější české fakturační služby iDoklad. Díky tomu víme, v kterých měsících Češi vystavují nejvíc a nejméně faktur. Zkuste si tipnout, které to jsou – v článku se dozvíte, jestli jste se trefili. Rozdíl mezi některými měsíci je i v desítkách tisíc faktur.

iDoklad je největší český fakturační program od společnosti Seyfor, který používají desítky tisíc OSVČ a menších firem. S fakturačním programem bylo v roce 2022 spokojeno 90 % uživatelů.

Nejvíc oceňují jeho spolehlivost – tu si chválilo 90 % uživatelů. 82 % bylo spokojeno s rychlostí systému a 78 % uvedlo, že má iDoklad všechny funkce, které potřebují.

Uživatelé iDokladu vystavili od ledna do září 2023 přes 4 a půl milionu faktur. Ve srovnání se stejným obdobím za rok 2022 je to nárůst o 25 %. Na online fakturaci v iDokladu totiž přechází stále více podnikatelů.

Nejznámější fakturační program

Výzkum agentury B-inside z roku 2023 mapoval obecnou známost fakturačních aplikací mezi českými podnikateli. Na prvním místě se umístil iDoklad. Jeho jméno si spontánně vybavilo 13 % respondentů a s nápovědou dalších 17 %.

 Ve výzkumu se také ukázalo, že programy na tvorbu faktur moc neznali – 56 % respondentů si na jméno žádné aplikace nevzpomnělo.

Kdy se fakturuje nejvíc

Ve statistikách vystavených faktur v iDokladu se dlouhodobě opakují stejné vzorce. „Nejvíc faktur naši uživatelé vystaví v listopadu. Skokový nárůst oproti předešlým měsícům je hlavně díky předvánočním nákupům,“ říká produktový manažer iDokladu Ján Kriváň. 

I ostatní podzimní měsíce a prosinec bývají fakturačně silné. V první polovině roku se nejvíc fakturuje v březnu, květnu a červnu.

Kdy se fakturuje nejméně

Fakturačně nejslabší měsíce z celého roku jsou únor a červenec. „Únor má nižší čísla, protože je kratší než ostatní měsíce. V červenci využívá řada lidí dvou státních svátků a odjíždí na dovolenou. Volno si v tuto dobu často berou i sami podnikatelé,“ vysvětluje Kriváň.

Propad ve fakturaci je vidět i v dubnu. „Na tento měsíc často připadají Velikonoce a s nimi volno na Velký pátek a Velikonoční pondělí,“ říká Kriváň.

Seyfor, a. s.

S čím vším iDoklad podnikatelům pomáhá

Hlavním cílem iDokladu je usnadnit podnikatelům papírování, aby se mohli v podnikání věnovat tomu, co je víc baví.

Přesvědčila se o tom například Martina Novotná, zakladatelka portálu Akčné ženy. „Fakturování a administrativu jsem vždy nechávala na kolegyních a na účetní. Ale zjistila jsem, že je mnohem rychlejší, když si fakturu za 30 sekund sama vystavím v iDokladu, než kdybych to měla předávat kolegyni a čekat, až to udělá. Papírování je v iDokladu tak jednoduché, že mě začalo doslova bavit,“ směje se Novotná.

Navíc má jistotu, že online faktury obsahují všechny povinné údaje. Tým iDokladu hlídá legislativní změny a včas je do programu zapracovává.

Uživatelé také hodně oceňují automatizace. Když si s iDokladem propojíte svůj bankovní účet, program automaticky páruje platby s fakturami. Vám pak stačí jeden pohled na seznam faktur a hned vidíte, které už jsou zaplacené.

iDoklad vám pomůže i s fakturami po splatnosti. Nastavíte si, aby vašim klientům automaticky posílal upomínky. 

Další oblíbenou funkcí je generování podkladů pro daňové přiznání nebo upozornění na blížící se překročení hranice k plátcovství DPH.

iDoklad je v novém

Letos na jaře spustil iDoklad nové grafické provedení webové i mobilní verze. Aplikace se totiž v průběhu let rozrostla a další funkce do ní vývojáři průběžně přidávají. Aby to nebylo na úkor přehlednosti, bylo potřeba nově uspořádat okna, menu a ikony.

 Nové vizuální provedení slaví úspěch, na App Store má aplikace 4,7 hvězdiček a Google Play 4,5 hvězdiček z 5.