Video placeholde

Batoh místo kabelky a není smetana jako smetana. Ukrajinky vyprávějí, co se změnilo v jejich životě v Česku

Ukrajinci a Češi mají mnoho společného: podobný jazyk, sdílené dějiny i hroznou zkušenost s okupací. A rádi si dělají legraci sami ze sebe. V čase války se teď na Ukrajině rozvíjí zvláštní žánr humoru – memy. Vtipně ilustrují, jak se život Ukrajinců změnil. S humorem berou změny návyků také Ukrajinky, které uprchly před válkou do Česka. Redakce webu ProUkraïnu o tom natočila několik vtipných videí, které přinášíme v sestřihu. A také jsme si o nich povídali.

„Rádi bychom zdůraznili, že tahle videa nesrovnávají ženy ze dvou zemí. Z České republiky a Ukrajiny. Je to jen o nás Ukrajinkách. Po 24. únoru 2022 se náš život radikálně změnil. Je těžké vyjádřit, jaké to je, když nuceně odcházíte z vlastního domu nebo bytu. Když vezmete děti, dokumenty a vydáte se do neznáma,“ vypráví novinářky z webu ProUkraïnu. 

„Ano, začátek totální invaze zničil komfortní zónu každého Ukrajince. Ustálený život, vlastní prostor, rodinné procházky, práce, učení, obyčejné věci, které nás dělaly šťastnými. Vše se proměnilo a teď je tu období přežívání, emocionálního vyčerpání a chronické únavy. A dokonce i v bezpečí za hranicemi je poznat, co všechno museli mnozí z nás přežít. Dříve doma na Ukrajině mnohé z nás žily v klidnějším rytmu a mohly víc řešit třeba to, co na sebe, jak se nalíčit a podobně. Teď v jiné zemi se naše priority změnily, často na to není čas, chuť ani prostředky. Podstatné je, jak vydělat, jak zaplatit nájem, jak zajistit základní potřeby své a rodiny," říkají.

Tekutá smetana?

Ale i tak jsou tu i úsměvné momenty. Ty často vycházejí z drobných rozdílů mezi Českem a Ukrajinou. „Třeba v ukrajinštině pod slovem smetana chápeme to, co je u vás smetana zakysaná. Smetaně na vaření říkáme úplně jinak,“ vysvětlují. „Když některé z nás v Česku kupovaly smetanu poprvé a nevěnovaly tomuhle drobnému rozdílu pozornost, nastalo zklamání a nedorozumění. Proč je v Česku zakysaná smetana tekutá a řídká?“

Jsou podle ukrajinských novinářek žijících v Česku přeci jen nějaké rozdíly mezi ženami v ČR a na Ukrajině? „Ženy v Česku mají asi menší obavy z toho, co si o nich myslí ostatní. Hodně sportují. Ale obecně jsou ženy v České republice a v Ukrajině stejné. Starostlivé maminky, které se rády setkávají s kamarádkami, cestují a seberealizují se,“ vysvětlují. 

„Mnohé české maminky, které mají dvě nebo více děti, je porodily s malým odstupem. A to nás překvapuje a inspiruje. Na Ukrajině je rozdíl mezi prvním a druhým dítětem mnohem větší. Nebo má rodina jen jedno dítě. Existují velké rodiny, ale to je určitě spíš výjimka než trend. A líbí se nám i to, jak moc české ženy sportují, a to v každém věku, i když je to třeba jen chůze s holemi,“ vyjmenovávají pod nátlakem přece jen některé rozdíly. „Vytrvalost a schopnost překonat překážky,“ odpovídají shodně na dotaz, čím by zase mohly inspirovat Ukrajinky.