Zdroj: shutterstoc

Dodavatel energie za spotové ceny: Co to znamená a jaké jsou výhody?

Spotové ceny už nejsou jenom tajemným produktem dodavatelů energie. I když se na první pohled může zdát, že tento přístup nemusí být dvakrát výhodný, potenciální úspora peněz je zde opravdu lákavá. Možná překvapí i vás.

Spotové ceny energie představují takové sazby, které se mění v reálném čase na základě aktuální poptávky a nabídky na trhu s energiemi – jak s plynem, tak elektřinou. Vy tím pádem platíte přesně takovou částku, za kterou se zrovna daná komodita obchoduje

Cenové výkyvy ovlivňuje celá řada faktorů (od počasí přes dostupnost zdrojů až po aktuální spotřebu), nicméně takové detaily běžného spotřebitele až tolik netrápí. Nejvíce vás pravděpodobně budou zajímat výhody, které vám může dodavatel energie díky spotovým cenám nabídnout.

Jak fungují dodavatelé energie za spotové ceny?

Dodavatelé elektrické energie i plynu nabízí zpravidla oba druhy produktů – jak fixní ceny, tak ty flexibilní. Spotové ceny jsou tu především pro ty, co se nechtějí zavazovat na delší dobu. Někdo má rád jistotu a sáhne po stálé ceně, jiní oceňují určitou volnost. 

Například u dodavatele energie SPP na vás čekají následující podmínky:

  1. Platíte přesně takovou cenu, za kterou se obchoduje na burze.
  2. Máte 15 dní na rozmyšlenou. I po první dodávce plynu.
  3. Smlouvu můžete kdykoliv vypovědět s měsíční výpovědní lhůtou. 

Spotové produkty jsou ideálním řešením pro ty, co věří v nižší ceny v budoucnu a nechtějí se vázat.

shutterstoc

(Ne)překvapivé výhody spotových cen

Když hledáte toho nejlevnějšího dodavatele energie, spotové produkty budou tím pravým. Jak můžete těžit z flexibilních smluv?

  1. Úspora peněz: Nejspíš hlavní důvod, proč se do spotových cen vůbec pouštět. Během roku nastává celá řada situací, kdy vám aktuální ceny mohou znatelně snížit zátěž rodinného rozpočtu.
  2. Volnost: Spotové ceny dávají celé rodině flexibilitu. Když jsou ceny na trhu vyšší, můžete se rozhodnout některé energeticky náročnější aktivity přesunout na jindy. A tím výrazně ušetřit. 
  3. Minimální závazky: Energie pro domácnosti jsou často skloňované téma. Pokud hodláte využívat spotové ceny, nemusíte se upisovat na určitou dobu. Když uvidíte lepší nabídku, prostě od dodavatele odejdete. Jak se vám zrovna bude chtít.

V každém případě ale berte v potaz i riziko, které s sebou spotové produkty nesou. Cenové výkyvy mohou hrát ve váš prospěch, ale stejně tak mohou pěkně zavařit. Pokud se situace na trhu bude vyostřovat, je pravděpodobné, že budete energie přeplácet. Na to je třeba vždy myslet.

Nejlepší dodavatel energie vám poradí

Solidní společnosti dnes klienty do ničeho netlačí. Zkušení specialisté by vám měli být schopni na základě spotřeby říct, jaký produkt pro vás bude ideální. U již zmiňovaného SPP vše můžete provést online. Jednoduše nahrajte své poslední vyúčtování a zjistíte na korunu přesnou úsporu. Po komunikaci s expertem pak budete mít jistotu, že jste zvolili správně. 

Uvažujete-li o změně dodavatele plynu či elektřiny, určitě si nejprve proveďte srovnání cen. Na internetu existuje celá řada stránek, které se touto problematikou zabývají. Většina dodavatelů má navíc kalkulačku úspory přímo na svých stránkách

Levnější energie můžete mít dnes už během chvilky. Tak se do toho pusťte co nejdříve!