Zdroj: Shutterstock

Peletová kamna s automatickým provozem topí až 3 dny bez přikládání

Kamna neslouží jen k vytápění na chatách a chalupách, ale čím dál častěji se navrhují také do projektů novostaveb. Splňují požadavek na výhodný doplňkový zdroj s cenově výhodným provozem. Kromě tradičního dřeva stoupá zájem o kamna na pelety.

Snadná manipulace s palivem, přikládání bez práce a vzdálené ovládání, aniž byste se museli zvednout z pohovky. To jsou hlavní lákadla, proč uvažovat o pořízení automatických kamen. Čím se kamna na pelety liší od klasických krbů a kamen na dřevo? Rozdíly jsou velké a viditelné už na první pohled.

Kamna s displejem a dálkovým ovládáním

Kamna na pelety doplňuje chytrá řídicí jednotka, která reguluje průběh topení a chod ventilátoru. Od zapálení po vyhasnutí – vše probíhá řízeně a na stisk tlačítka. Můžete zapomenout na přípravu třísek nebo rozdělávání ohně.

„Vytápění se spíná a automaticky upravuje podle požadované teploty v místnosti. Pro změnu nastavení můžete použít dálkové ovládání nebo dotykový displej na kamnech,“ upřesňuje Ing. Roman Boczek z firmy OPOP, která se zabývá výrobou kotlů a kamen.

Pelety v kamnech se rozhoří díky podpalovací patroně a pak stačí jen nastavit požadovanou teplotu na displeji. Dotykový displej umožňuje vybírat z pěti stupňů aktuálního výkonu. Díky rychlému ohřevu vzduchu se teplota v místnosti brzy dostane na úroveň, kterou si nastavíte.

Automatický provoz kamen

Zásobník na pelety v kamnech od OPOP pojme 35 kilogramů paliva, což zabezpečí 3 dny samočinného provozu. Co umí peletová kamna automaticky?

  • Dopravují pelety ze zásobníku na rošt hořáku,
  • udržují požadovanou teplotu v místnosti,
  • fungují podle uloženého rozvrhu (denní nebo týdenní),
  • nastartují vytápění nebo ho ukončí podle vašich požadavků.

Vysoká účinnost pro menší spotřebu paliva

Peletová kamna v rodinných domech poslouží jako ideální doplňkový zdroj vytápění a pro přechodná období během jara nebo podzimu. „Rozsah tepelného výkonu se pohybuje od 2,6 do 6,5 kW. Své místo tak najdou v moderní novostavbě i starším domě,“ doplňuje Ing. Boczek.

Vysoká účinnost kamen spolu s nízkou spotřebou pelet zajistí úspory nákladů na vytápění.

Pelety jsou sice dražší než palivové dřevo, ale nabízí vyšší komfort při manipulaci i skladování. 15kilogramové pytle jednoduše uložíte v suchém prostředí a podle potřeby sypete palivo do kamen. Pelety nepotřebují vysychat a mají hned z výroby ideální vlhkost. Nehrozí tedy poškození kamen nebo spalinové cesty.

Shutterstock

Design i bezpečnost bez kompromisů

Kamna jsou obložená akumulačním kamenem, který prodlužuje vyzařování tepla do místnosti. V OPOP nabízejí dvě barevné varianty (šedý serpentine a béžový sandstone) a na zakázku je možné objednat další čtyři barvy kamene tak, aby se hodil do každého interiéru.

Jednoduchá je také údržba a čištění, se kterým si nemusíte dělat hlavu. V kamnech funguje systém automatického čištění hořákové misky během provozu díky ventilátoru. Navíc pelety nechávají jen malé množství popela, který se sbírá do snadno vyjímatelné nádoby. „Také skla zůstávají čistá díky promyšlenému obtékání vzduchu kolem dvířek,“ upřesňuje Ing. Roman Boczek z firmy OPOP.

Shutterstock

Instalace ještě před zimou

Při instalaci je nutné dodržet předepsané bezpečnostní zóny zepředu a z boku kamen, v nichž nesmí zůstávat hořlavé materiály. Nezbytná je také nehořlavá podlaha nebo odpovídající podložka s dostatečnou nosností. Hloubka kamen OPOP je pouhých 40 centimetrů, takže zbytečně neubírají prostor v místnosti.

Kamna na pelety nepotřebují žádné stavební úpravy ani obestavby, takže po vybalení z krabice jsou rovnou připravené k instalaci a připojení ke komínu. „Zapojení by měl provést vyškolený odborník a před uvedením do provozu je nutná revizní kontrola spalinové cesty a připojení kamen,“ doplňuje Ing. Roman Boczek z OPOP.

Pak už vám nic nebrání užívat si v obývacím pokoji nebo jídelně příjemného tepla a pohledu na hořící plamen.