Kolem 164.000 lidí nad 15 let v Česku může mít podle odborných odhadů problémy s hraním hazardních her a se závislostí na něm.

Kolem 164.000 lidí nad 15 let v Česku může mít podle odborných odhadů problémy s hraním hazardních her a se závislostí na něm. Zdroj: profimedia

Jaký je život po boku závislého hráče a jak mu mohu pomoct? Podívejte se na online webinář o zodpovědném hraní

Už třetím rokem se odborníci z projektu Zodpovědné hraní zaměřují na pomoc těm, kteří ji potřebují. I letošní ročník Týdne zodpovědného hraní chce informovat co největší množství lidí o tom, jak si udržet hraní pod kontrolou. Podívejte se na živé vysílání ve článku níže.

Jaký je život po boku závislého hráče? Může rodina nebo blízcí odhalit problém včas? Jak správně na něj hráče upozornit? Jak správně komunikovat, aby byla pomoc skutečně efektivní? Co mohu já jako osoba blízká za pomoc nabídnout nebo ji pro sebe vyhledat?

Na tyto otázky budou hledat odpovědi Bc. František Trantina, adiktolog 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, a také blízká osoba, jejíž identita zůstává z pochopitelných důvodů skryta. Diskuzi bude moderovat Petra Šebo, manažerka projektu Zodpovědné hraní.

Online webinář můžete sledovat zde: 

Probírat se budou témata:

- Příznaky skryté závislosti

- Rizikové faktory

- Pomoc rodiny aneb jak se zachovat, když blízká osoba ztrácí nad hraním kontrolu

- Jak začít s léčbou?   

Projekt Zodpovědné hraní

Projekt Zodpovědné hraní má za cíl podpořit prevenci a zabránit vzniku rizikového hráčství, edukovat širokou veřejnost o zodpovědném hraní, spolupracovat s odbornými organizacemi na vzdělávání a výzkumu, včasně detekovat potenciálně rizikové hráče a účinně adresovat pomoc. Mezi jeho základní pilíře patří závazky zodpovědného chování provozovatelů, zodpovědná reklama, nástroj na včasnou detekci rizikových hráčů, týden zodpovědného hraní, školící centrum nebo webová stránka.