Zdroj: Česká spořitelna, a.s.

Vyplatí se spořicí účet? Poradíme, jak ho využívat a dostat z něj maximum

Pokud hledáte způsob, jak bezpečně uložit peníze, pak spořicí účet stále patří mezi bankovní produkty, které se rozhodně vyplatí. Banky navíc pořád lákají na poměrně výhodné úročení, takže se vám peníze na spořicím účtu také částečně zhodnotí. Přečtěte si, jak spořicí účet využívat a jaké jsou jeho hlavní výhody.

Vytvořte si jednoduše finanční rezervu

Spořicí účet se vám hodí v případě, kdy hledáte způsob, jak si postupně vytvořit finanční rezervu nebo si našetřit na konkrétní věc. Třeba na dovolenou nebo nové auto. Jakmile si necháte všechny peníze na jednom místě, například na běžném účtu, máte mnohem větší tendence je utratit. Šetřit si pak každý měsíc určitou částku je mnohem těžší.

Dostatečnou finanční rezervu se hodí mít pro všechny případy. Ať už je to nečekaně rozsvícená kontrolka v autě, rozbitá pračka nebo třeba delší výpadek příjmů.

Nejčastěji se doporučuje vytvořit si finanční rezervu, která odpovídá třem až šesti měsíčním příjmům. To se může zdát zpočátku jako obrovská částka. Právě spořicí účet se ale na postupné budování finanční rezervy hodí nejlépe.

Máte totiž absolutní svobodu v tom, kolik peněz si na „spořák“ pošlete. Ideální je se naučit hned s příchodem výplaty odložit určitou částku. I kdyby to mělo být třeba jen pár stovek.

Postupně můžete částku zvyšovat, až se dostanete třeba na 5–10 % z výplaty, které si pravidelně odložíte.

Získáte tam zdravý návyk dávat si peníze „bokem“. Některé banky navíc umožňují rozdělit si naspořené peníze do tzv. obálek. Můžete si tedy spořit na více věcí najednou.

Větší zhodnocení než na běžném účtu

Běžné účty většinou banky neúročí vůbec nebo jen minimálně. Proto si tam nechávejte jen peníze, které potřebujete na okamžité platby.

Zaplatíte nájem nebo hypotéku, energie, pravidelné platby za služby, a část si na účtu necháte na běžné výdaje, jako jsou jídlo a zábava. Zbytek pak převeďte právě na spořicí účet.

U spořicího účtu máte absolutní svobodu v tom, jak s úsporami na účtu nakládat. Pokud se v měsíci objeví nečekané výdaje, jednoduše si peníze převedete zpět na běžný účet.

Díky výhodnému úroku se vám navíc každý měsíc částka na spořicím účtu zvýší právě o připsané úroky.

Pokud si chcete spočítat, kolik s účtem uspoříte peněz, můžete se mrknout na kalkulačku spořicího účtu. Zadáte si částku, kterou si měsíčně odložíte a počet měsíců, jak dlouho hodláte spořit. Kalkulačka vám ukáže jak naspořenou částku, tak i čistý výnos z úroků.

Pokud si odložíte například 1 000 Kč každý měsíc po dobu 3 let, s úrokovou sazbou 5 % p.a., naspoříte si celkem 38 359 Kč. Z toho na úrocích získáte 2 359 Kč. U spořicího účtu úroky podléhají srážkové dani 15 %. O tu se ale nemusíte nijak starat, banka vám připíše úroky už po zdanění.

Založení spořicího účtu zvládnete během chvilky

Většinu spořicích účtů si založíte jednoduše online odkudkoli bez nutnosti navštívit pobočku. Založení a vedení účtu pak bývá zdarma. Před založením spořicího účtu si ale zkontrolujte všechny podmínky.

Některé banky nabízí zvýhodněný úrok jen při splnění dalších povinností. Na výhodnější úrok dosáhnete, pokud máte například sjednaný také běžný účet u stejné banky. Případně pokud část peněz investujete, nabídne vám banka často také výhodnější úrok.

Liší se i limity, do jaké částky se peníze na spořicím účtu úročí.

Výhody spořicího účtu

  • Nepotřebujete žádný minimální vklad – spořicí účet si založíte bez toho, aniž byste museli vkládat na účet určitou částku.
  • S penězi můžete libovolně nakládat – máte naprostou svobodu v tom, kolik peněz na účet pošlete a kolik z něj vyberete.
  • Bezpečný způsob uložení peněz – nemusíte se bát, že o své úspory přijdete. Ze zákona jsou v bance pojištěné všechny vklady až do výše 100 000 EUR.

Tip: Se založením spořicího účtu neotálejte ani u dětí. Spoření dětem můžete založit už při jejich narození. Vlastní účet je naučí se orientovat ve světě peněz, rozvíjet jejich finanční gramotnost a v budoucnu lépe naložit s výplatou.