Zdroj: GÜDE Slovakia, s.r.o.

Víte, jak si správně uskladnit dřevo?

Dřevo je jedním z nejstarších a nejvíce využívaných materiálů na světě. V mnoha domácnostech po celém světě se používá k topení, čímž zajišťuje teplou a útulnou atmosféru, kterou v zimě tak milujeme. Není nic lepšího, než v zimě zatopit dřevem v krbu a dívat se na praskající a poskakující plameny, které nás dokáží kromě pocitu relaxu i pořádně zahřát.

Nicméně, aby dřevo posloužilo svému účelu co nejlépe, je důležité vědět, jak správně uskladnit toto palivo. Ne nadarmo jsou v obchodech k prodeji různé stojany na dřevo, které si můžete umístit ke krbu nebo někde venku. V tomto článku se podíváme, jak na správné uskladnění dřeva.

Co je palivové dříví?

Palivové dřevo je dřevný materiál určený ke spalování v kamnech, krbech nebo kamenných kamnech na topení. Může to být buk, dub, smrk, jedle nebo jiný druh dřeva, který velmi dobře hoří a produkuje dostatek tepla. Proto je důležité správně jej uskladnit, abyste si toto palivo co nejvíce užili.

Proč je třeba uskladnit dřevo?

Správné uskladnění dřeva má několik důležitých důvodů. Za prvé, chrání dřevo před vlhkostí a deštěm. Tyto faktory na něj mají negativní dopad a mohou zapříčinit to, že dřevo shnije. Za druhé zajišťuje, že dřevo bude suché a připravené k použití v době, kdy jej budete potřebovat. A konečně, správné uskladnění dřeva zajišťuje, že bude dřevo dlouho hořet, čímž se na dostatečně dlouhou dobu postará o teplo ve vaší domácnosti.

GÜDE Slovakia, s.r.o.

Pár rad, jak správně skladovat dřevo

  • Při uskladňování dbejte na správné vysušení dřeva. Pro ochranu před nepříznivými vlivy počasí je vhodné využít krytý skladovací prostor, ideální je přístřešek na dřevo.
  • Zajistěte přiměřenou ventilaci skladovacího prostoru, čímž se předchází vzniku plísní. Zároveň doporučujeme, aby dřevo nebylo přímo opřeno o zeď. Udržování jisté vzdálenosti od stěny podporuje lepší cirkulaci vzduchu a pomáhá odpařování vlhkosti.
  • Před vlhkostí z půdy můžete chránit dřevo použitím vhodné podložky, jako jsou palety, které pomáhají izolovat dřevo od vlhké země.
  • Dřevo neukládejte přímo na půdu, ale raději jej umístěte minimálně 20 cm nad zemí. Tímto způsobem minimalizujete riziko hniloby a zároveň udržíte dřevo v bezpečné vzdálenosti od hmyzu nebo myší.
  • Při uskladňování palivového dříví se pokuste udržovat dostatečný odstup mezi jednotlivými poleny. Tím se lépe vysuší. Výhodou volného rozložení dřeva do tvaru kužele je vznik mezer, čímž se zajišťuje lepší cirkulace vzduchu. Nicméně, takový způsob vyžaduje více místa.
  • Ideální je dřevo uskladňovat v exteriéru, proto je důležité mít dostatečnou ochranu před nepříznivým počasím. To můžete realizovat pomocí přístřešku a krycí plachty. Pokud používáte krycí plachtu, nezapomeňte ji dobře upevnit, aby ji neodfoukl vítr. Při krytí dřeva plachtou je důležité, aby boční části dřeva byly stále volné.
  • Pokud byste se rozhodli skladovat i určitou část dřeva v domácnosti, velmi dobrým produktem je také stojan na dřevo ke krbu, do kterého si můžete připravit dřevo na další topení. Tím, že bude tento stojan umístěn u krbu, se postará o to, že dřevo dokonale proschne.

Správné uskladnění dřeva je nezbytné pro to, aby bylo dřevo vhodné pro topení. Tím, že bude vaše palivové dříví suché, bude hořet dlouho a poskytne vám teplou a příjemnou atmosféru v zimních měsících. Nezapomeňte, že správná péče o dřevo může prodloužit jeho životnost a ušetřit vám čas a námahu, ale také peníze.