Zdroj: Shutterstock

Jak přečíst a porozumět předpisu na brýle – co znamenají dané zkratky?

Oční vady jsou relativně běžné. Pro jejich řešení je nejprve nutné vyšetření u profesionála. Ten zrak změří a vytvoří předpis. Ten se na první pohled může zdát jako šifra, je plný zkratek a těžko srozumitelných cizích termínů. Ovšem vše má svůj smysl – zde najdete jednoduché vysvětlení a význam zkratek, abyste svůj dioptrický předpis pochopili.

OD (pravé oko) a OS (levé oko)

Základní věcí je rozlišit, k jakému oku vypsané údaje náleží. To lze rozlišovat různými způsoby, od obyčejného „pravé“ a „levé“ přes zkratky P a L, až po anglické výrazy „right“ (pravé) a „left“ (levé). Setkat se lze i s méně častým označením OD a OS. Tyto zkratky pochází z latinského označení – „oculus dexter“ (pravé oko) a „oculus sinister“ (levé oko). Občas se můžete setkat i se zkratkou OU, která znamená „oculus uterque“, tedy obě oči. Značí, že hodnoty jsou pro pravé i levé oko shodné.

Shutterstock

SPH – Sférické dioptrie

Zkratka SPH (sféra), PWR (anglicky „power“, tedy síla) či případně D, označuje sférické dioptrie. Zjednodušeně jde o hodnotu, která určuje sílu potřebné čočky. Tato hodnota může být kladná (před číslem je +) nebo záporná (před číslem je -). V předpisu se může objevit také znaménko rovnosti (=). To označuje zápornou hodnotu stejně jako minus.

Kladné hodnoty značí korekci dalekozrakosti (horšího vidění na blízko), naopak záporné hodnoty signalizují korekci krátkozrakosti (horšího vidění na dálku). Setkat se můžete také se zápisem 0.00 či zkratkou PL (plano), což označuje nulovou dioptrii a brýle si můžete vybrat jen jako módní doplněk.

CYL – Cylindr

Značka CYL či CP neboli cylindr se uvádí pouze v případě, že trpíte astigmatismem – nepravidelným tvarem oka. Cylindr v podstatě popisuje sílu nepravidelného zakřivení oka a je uveden v záporných hodnotách v intervalech po 0.25. V předpisu nemusí být, případně je zapsán jako 0.00, pokud nemáte astigmatismus.

AX – Osa

Osa (AX) také souvisí s astigmatismem. Hodnota je uvedena ve stupních od 0 do 180. Opět platí, že není uvedena, pokud nemáte astigmatismus.

ADD – Adice

Zkratku ADD na předpisu najdete pouze v případě, že mají brýle více ohnisek. Jde o kladnou hodnotu, která udává přidané dioptrie nablízko. Týká se tedy multifokálních brýlí, které zároveň řeší problém s krátkozrakostí i dalekozrakostí.

Shutterstock

PD – Vzdálenost zornic

PD z anglického „pupillary distance“ udává vzdálenost mezi středem jedné zornice a středem druhé zornice. Tento údaj je důležitý pro správné centrování čoček v brýlích. V optice to mnohdy vyřeší za vás, ale hodnota PD je velmi důležitá při objednávání brýlí online. Změřit si ji můžete snadno i doma, uvedena je v milimetrech.

BC a DIA

S těmito zkratkami se setkáte u kontaktních čoček. Jejich význam je Base curve (zakřivení oční bulvy a tedy i čočky), DIA je zkratka slova „diameter“, tedy průměr kontaktní čočky.

Každý předpis na brýle je jedinečný a odpovídá individuálním potřebám pacienta. Pokud máte další otázky, neváhejte se obrátit na svého optika. Správná korekce je klíčová pro váš komfort.