Zdroj: Depositphotos.com

Kvalifikace na EURO pokračuje, Čechy čekají Albánie s Faery

Kvalifikace na EURO, které se v příštím roce uskuteční v Německu, se zvolna přehoupla do své druhé poloviny. Zatímco někteří budoucí účastníci mistrovství se už pomalu rýsují, český národní tým si boj o postup bohužel pořádně zkomplikoval. Každý další zápas už proto bude téměř klíčový.

Ve čtvrtek čeká svěřence trenéra Jaroslava Šilhavého horká půda v Albánii. Nabuzení domácí vedou naši skupinu a v Tiraně budou spoléhat na divokou atmosféru. Následně Češi v neděli v Plzni přivítají Faerské ostrovy a nesmí zaváhat! Boj o první dvě postupová místa bude ještě dost vypjatý, tak buďte v příštích dnech u toho!

Český tým odstartoval kvalifikační boje o osmou účast na Mistrovství Evropy v řadě výtečně, když si po skvělém výkonu poradil doma s Polskem. Následně si však Souček a spol. začali cestu do Německa komplikovat. Na jaře z toho byla jen bezbranková remíza v Moldavsku.

Následně sice národní bral tři body na Faerských ostrovech, další ztrátu však utrpěl v září doma s Albánií. Remíza s balkánským soupeřem řádně zamotala situaci ve skupině a ze zdánlivě pohodového postupu na EURO je tady drama. O postup se teď ve skupině E může reálně poprat hned kvarteto soupeřů. Češi jsou zatím druzí za první Albánií, což by na postup stačilo, v závěsu jsou ovšem senzačně Moldavané a Poláci.

Trenérský štáb i proto před zápasy v Albánii a doma v Faerskými ostrovy neriskoval a povolal vesměs ověřená jména. Jaroslav Šilhavý bude opět spoléhat zejména na Tomáše Součka nebo Vladimíra Coufala, kteří v posledních týdnech nabrali v Anglii parádní formu. Tým by měli táhnout rovněž krajánci z Bundesligy Václav Černý a Tomáš Čvančara nebo opory pražských „S“ jako Tomáš Holeš, Ladislav Krejčí nebo Jan Kuchta. Po zranění by se do sestavy měl vrátit David Jurásek z Benficy, nováčkem je pak Sparťan Martin Vitík.

I tentokrát do nominace promluvilo několik zranění, k dlouhodobě absentujícímu Patriku Schickovi se přidali Alex Král, David Zima a brankář Jindřich Staněk. Potřetí za sebou není v nominaci ani Antonín Barák, jehož trenéři vynechali už při předchozích srazech kvůli údajnému nevhodnému chování v mužstvu. Jak si Češi ve dvou nadcházejících zápasech povedou? Na to si můžete vsadit s bonusem u Fortuny.

Na co koukat bude ale i v dalších utkáních. Šlágrem říjnového programu kvalifikace bude bezpochyby střetnutí skupiny B mezi Nizozemskem a Francií. Zatímco Francouzi skupinou procházejí bez jediné ztráty, domácí Oranjes mají svému soupeři co oplácet. V prvním měření sil totiž v Paříži schytali debakl 0:4. V boji o postup jim navíc šlapou na paty nevyzpytatelní Řekové, s nimiž se utkají v přímém souboji v pondělí.

Pozornost bude přitahovat střet Španělska se Skotskem. Ostrované jsou zatím suverénní, přičemž doma přehráli právě i Španěly. Zajímavé duely sehrají Chorvati, kteří změří síly s Tureckem a následně s Walesem. Slováky čekají dva venkovní zápasy, nejprve v Portugalsku a poté v Lucembursku. Z pohledu českého fanouška pak budou důležité další utkání naší skupiny, Poláci nejprve narazí na Faerské ostrovy a poté na Moldavsko. Jakékoliv zaváhání našich severních sousedů by Čechům náramné hodilo.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.