Po snedění konopí začaly ovce vykazovat "podivné chování" - ilustrační snímek

Po snedění konopí začaly ovce vykazovat "podivné chování" - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Hladové ovce spásly přes 270 kilogramů konopí, skákaly pak výše než kozy

Stádo hladových ovcí, které se potýkaly s následky bouře Daniel, spáslo ve skleníku ve středním Řecku přes 270 kilogramů konopí pěstovaného pro léčebné použití. Ovce posléze skákaly výše než kozy, což je neobvyklé, uvedl majitel farmy u obce Almyros v oblasti Thesálie. Informoval o tom na svém webu časopis Newsweek.

Bouře Daniel přinesla historicky nejvyšší měsíční srážky v Evropě. Přívalové lijáky ve středním Řecku vedly k sesuvům půdy, poničily silnice a mosty a ochromily dodávky vody. Stádo ovcí se před záplavami uchýlilo do skleníku. Po spasení konopí začaly ovce podle pastýře vykazovat "podivné chování".

"Nevím, jestli je to k smíchu nebo k pláči. Byla vlna veder a přišli jsme o hodně produkce. Následovaly záplavy, přišli jsme téměř o všechno. A teď tohle," řekl majitel farmy Jannis Burunis. "Stádo vlezlo do skleníku a sežralo, co zbylo. Popravdě nevím, co říct," dodal. Ovce "skákaly výše než kozy, což se nikdy nestává", sdělil místní rozhlasové stanici.

V roce 2017 řecká vláda legalizovala používání konopí pro léčebné účely. Letos Řecko otevřelo svůj vůbec první závod na produkci léčivého konopí.