Novozélanďan Clint Hallam po transplantaci ruky a části předloktí.

Novozélanďan Clint Hallam po transplantaci ruky a části předloktí. Zdroj: Profimedia.cz

První transplantace ruky se z lékařského pohledu povedla. Úspěšná ale bohužel vůbec nebyla

První transplantaci ruky na světě provedl 23. září 1998 mezinárodní tým lékařů vedený Australanem Earlem Owenem a Francouzem Jeanem-Michelem Dubernardem ve francouzském Lyonu. Během třináctihodinové operace dostal od anonymního dárce novou pravou ruku a část předloktí osmačtyřicetiletý Novozélanďan Clint Hallam. Zákrok se povedl a pacient mohl s transplantovanou rukou nejen hýbat, ale dokonce i psát, úplně úspěšný ale zákrok nebyl.

Hallam o svou ruku přišel v roce 1984 při nehodě s pilou, když si ve vězení odpykával dvouletý trest za finanční podvody. Lékaři mu sice končetinu přišili zpět, ta však zůstala bez citu a nepohyblivá, a tak se Hallam po pěti letech rozhodl pro její amputaci.

"Roky jsem pak byl posedlý myšlenkou na transplantaci, byl jsem v kontaktu s experty z celého světa, než se mi to podařilo," říkal Hallam. S transplantovanou cizí rukou se ale nakonec prý nemohl psychicky sžít, takže mu v únoru 2001 byla opět na jeho žádost amputována.

Zbytek života tak Hallam prožil opět bez ruky, zemřel v září 2021 ve věku 69 let. Další pacienti, kteří si ruku nechali transplantovat, ale snášeli zákrok lépe, a to včetně těch, kteří potřebovali obě ruce.

Podle údajů lékařského centra americké Univerzity Johnse Hopkinse bylo dosud po světě provedeno přes 130 transplantaci rukou. Mezi lékaři, kteří takovou operaci zvládají, je i český chirurg působící v USA Bohdan Pomahač, který se kromě jiného proslavil i transplantací obličeje.