Zdroj: XTB S.A.,

Indexové fondy: Základní průvodce investováním

Indexové fondy jsou na vzestupu. Díky vysokým výnosům a snadnému investování jsou oblíbenou volbou pro investory.

Mnoho lidí se ptá na otázku, jak investovat do indexu NASDAQ US100, jelikož se jedná o jeden z nejoblíbenějších indexů. Možná Vás ale překvapí, že je to jednodušší, než si dokážete představit. Stačí si jen najít seriózního brokera, u kterého si založíte účet, a můžete začít. V následujícím průvodci Vám povíme vše o tom, jak to funguje.

Jak fungují indexové fondy?

Indexové fondy spočívají v kopírování výkonnosti akciového indexu, tj. odpovídají výkonnosti konkrétního akciového indexu. Indexové fondy se skládají z několika akcií, které tvoří určitý index, například S&P 500 nebo NASDAQ, což jsou dva nejoblíbenější indexy, které jsou v současnosti k dispozici. Kopírováním výkonnosti indexu mohou investoři získat diverzifikovanou expozici vůči široké škále společností a odvětví, aniž by museli vybírat každou akcii zvlášť.

Výhody indexových fondů jako investice

Jednou z hlavních výhod indexových fondů jsou jejich nízké náklady ve srovnání s aktivně spravovanými fondy. Protože jsou indexové fondy spravovány pasivně a nevyžadují aktivní management, který vyhledává a vybírá jednotlivé akcie, je cena, kterou je třeba zaplatit, mnohem nižší. Díky tomu jsou dostupné takřka pro každého.

Kromě toho indexové fondy nabízejí širokou škálu investičních možností, což investorům umožňuje efektivně a snadno diverzifikovat portfolio. Investoři si tak mohou vybrat z široké škály akciových indexů, od širokých tržních indexů až po indexy konkrétních odvětví, což jim umožňuje přizpůsobit portfolio investičním cílům a toleranci k riziku. Jinými slovy, aby bylo možné lépe a snadněji investovat.

Další výhodou indexových fondů je jejich transparentnost. Investoři mohou jasně vidět, které akcie jsou do fondu zahrnuty, a porovnat jejich výkonnost s referenční hodnotou. To zajišťuje větší transparentnost a pomáhá investorům přijímat nejlepší možná investiční rozhodnutí.

Jak investovat do indexových fondů?

Chcete-li do těchto fondů začít investovat, doporučujeme postupovat krok za krokem:

  1. Ujasněte si své cíle a svůj investiční profil/toleranci rizika.
  2. Vyberte si investiční platformu, jako je například xStation od XTB.
  3. Založte si účet a vyberte si indexový fond, který vyhovuje Vašim cílům.
  4. Proveďte první investici a naplánujte měsíční převody.
  5. Sledujte své investice.

Závěr

Přes všechny své výhody jsou indexové fondy na vzestupu a jsou součástí portfolia mnoha investorů. Podle svých potřeb a cílů můžete mít například portfolio složené z konkrétních akcií, indexových fondů, komodit, jako je například zlato, kryptoměn a dalších. Je velmi důležité diverzifikovat a jak praví známá investiční poučka „nevkládat všechna vejce do jednoho košíku“.

Společnosti, jako je například XTB, podporují obchodníky v jejich investicích. Jedním kliknutím můžete začít investovat do indexových fondů a využívat jejich výhod, investovat do nejlepších světových indexů, vzdělávat se atd.