Petr Pavel během návštěvy Dánska slavnou sošku také vyfotil

Petr Pavel během návštěvy Dánska slavnou sošku také vyfotil Zdroj: Foto Blesk - Maxmilián Nový

Turistický magnet Kodaně. Před 110 lety byla na zdejší nábřeží Nyhavn instalována socha Malé mořské víly

Je symbolem a nejvíce fotografovaným místem Kodaně a každý turista, který zavítá do dánské metropole, by si její zhlédnutí neměl nechat ujít. Řeč je o bronzové soše Malá mořská víla, která se nachází na skále na zdejším nábřeží Nyhavn. Jejím autorem je slavný dánský sochař Edvard Eriksen. Ikonická socha zobrazující mořskou pannu byla na své místo instalována před 110 lety, 23. srpna 1913.

Socha (v dánštině nazývaná Den lille Havfrue) je vysoká 1,25 metru a váží 175 kilogramů, předlohou při její tvorbě byly motivy stejnojmenné pohádky věhlasného dánského literáta Hanse Christiana Andersena.

Zhotovení sochy si v roce 1909 u Eriksena objednal Carl Jacobsen, který byl mimochodem synem zakladatele pivovaru Carlsberg. Traduje se, že Carl Jacobsen byl fascinován baletem na motivy této slavné pohádky a požádal baletku Ellen Price, aby stála modelem při její tvorbě. Nakonec to dopadlo tak, že podle Ellen Price byla zhotovena jen hlava a na modelem při tvorbě těla byla sochařova manželka Eline Eriksen. Důvod byl prozaický, baletka nesouhlasila s modelováním, kdy bude pouze v rouše Evině...

Přestože Malá mořská víla každoročně přiláká miliony návštěvníků, stala se v minulosti mnohokrát terčem vandalských útoků, při nichž byla poškozena či znehodnocena. Několikrát ji byla odříznuta hlava či ruka. Před dvaceti lety dokonce došlo k její sražení výbušninou a byla nalezena v přístavních vodách. Pokaždé ale došlo k následné rekonstrukci.

Bezděky se i opakovaně stala prostředkem prezentace politických postojů. Například v roce 2004 byla zahalena do burky na protest proti žádosti Turecka na vstup do Evropské unie. O tři roky později byla znovu zahalena do muslimských šatů a měla šátek na hlavě.

Socha je chráněna autorskými právy až do roku 2029, což bude 70 let od smrti autora Edvarda Eriksena. Přesto už v minulosti vznikla celá řada její kopií, což vyvolalo četné právní tahanice. Nicméně už od roku 2012 je možné na internetu zakoupit repliky této sochy, tento obchod spravují sochařovi dědicové.