Miss krásné oči

Miss krásné oči Zdroj: Wikimedia

Miss upír, Miss slon a Miss opice: Zvláštní epizody v historii soutěží krásy

V roce 1968 se dne 17. srpna v USA poprvé odehrála soutěž krásy vyhrazená pouze pro Afroameričanky. V době, kdy probíhaly vyhrocené spory o ukončení segregace, to část populace vnímala jako odvážný krok, zatímco jiní jako zvláštní kapitolu v historii soutěží Miss. Z dnešního pohledu to však byla zdaleka nejdivnější soutěž.

Pokračování 2 / 10

Miss držení těla

Miss držení tělaChiro.org

Každý člověk vidí krásu v něčem jiném. Asociace amerických chiropraktiků například v 50. a 60. letech pořádala soutěž Miss Correct Posture, tedy Miss bezvadného držení těla. Zatímco jinde se soutěžící procházely v róbách a tancovaly tango, chiropraktikové měřili účastnicím páteř vodováhou, srovnávali rentgenové snímky hrudních košů a vážili kandidátky na dvou vahách zároveň, aby zjistili, jestli rovnoměrně zatěžují obě nohy.

Pokračování 3 / 10

Miss krásné oči

Miss krásné očiWikimedia

Ve 20. letech minulého století se s různými přehlídkami ženské krásy doslova roztrhl pytel. V Anglii a Francii byly populární soutěže o nejkrásnější kotníky, kde účastnice vystavovaly na odiv pouze dolní končetiny od kolen dolů. Na Floridě se zase z nějakého zvláštního důvodu stala populární soutěž Miss Lovely Eyes, kde byly jedinou hodnocenou kategorií krásné oči. Aby porotci nebyli rozptylováni zbytkem obličeje, měly účastnice ho zakrytý děsivě vypadající maskou.

Pokračování 4 / 10

Miss upír

Miss upírWikimedia

Soutěže krásy byly často používány jako forma reklamy. V roce 1970 jednu takovou uspořádal režisér a producent Dan Curtis, který stál za televizním hororovým seriálem Dark Shadows. Seriál byl tak úspěšný, že na jeho základě Curtis natočil do kin celovečerní film a dostal nápad propojit premiéru prostřednictvím soutěže Miss American Vampire. Účastnice se musely dostavit v převlečení za krvežíznivé kněžky noci, a vítězka získala epizodní roli v pokračování seriálu. Ze soutěže se stal neočekávaný hit, avšak regionální kola i finále v Los Angeles byly provázeny kontroverzemi.

Za nejkrásnější upírku Spojených států byla vyhlášena herečka indiánského původu Marie Louise Cruz, známá jako Sacheen Littlefeather. Ta se však rozhodla využít svého triumfu k prosazení kampaně na obranu práv indiánů. Porota však tuto iniciativu neschválila, a tak vítězství i epizodní roli získala modelka Christine Domaniecki. I když se Domaniecki neprosadila jako herečka, v Hollywoodu zůstala a působí jako maskérka. Sacheen Littlefeather se nakonec dočkala projevu na pódiu Americké filmové akademie o tři roky později, kdy za Marlona Branda přečetla projev při předávání Oscara za roli ve filmu Kmotr.

Pokračování 5 / 10

Miss opice

Miss opiceLibrary of Congress

Popularita soutěže krásy upírek inspirovala řadu dalších tematických přehlídek. Producenti pentalogie Planety opic se v roce 1972 pokusili podpořit premiéru čtvrté epizody „Dobytí planety opic“ soutěží Miss Beautiful Ape (Miss krásná opice). Účastnice vystupovaly na pódiu v bikinách a gorilí masce, a hlavní cenou byla opět epizodní role v pátém pokračování série „Bitva o planetu opic“. Vítězkou se stala rodačka z kalifornského Malibu, Dominique Green. I když jí vítězství slávu nepřineslo, stále zůstává, že role opice byla její první i poslední. Obdržela však peněžitou odměnu ve výši 350 dolarů a trs banánů.

Pokračování 6 / 10

Miss slon

Miss slonProfimedia.cz

Jumbo Queen Contest je tradiční soutěž pořádaná v Thajsku, která na rozdíl od jiných exotických soutěží krásy požívá velké vážnosti. Cílem poroty je nalézt ženu, která co nejlépe ztělesňuje grácii, eleganci a velkolepost národního zvířete – slona.

Pokračování 7 / 10

Missák NASA

NASA ukázala snímek z teleskopu Jamese Webba, jde o nejhlubší pohled do vesmíru Reuters

V akademickém prostředí bývají soutěže krásy často považovány s despektem. V agentuře NASA to skončilo dokonce pokusem o uspořádání soutěže Miss skandálu. Vše začalo v létě roku 1973, kdy vedení agentury oznámilo, že všichni zaměstnanci obdrží interní hlasovací lístek, na kterém mohou udělit hlas královně krásy NASA a členkám pětičlenného dvora dvorních dam. Než k tomu došlo, místní vědkyně se rozhodly soutěž sabotovat a tajně vyměnily hlasovací lístky za takové, na kterých bylo možné hlasovat i pro mužské kolegy. Zdánlivý žert však vedl k přísnému vyšetřování v agentuře, protože NASA podléhá přísným bezpečnostním procedurám. Viníci nebyli odhaleni, a tak jejich kanadský vtip kulminoval anonymním vyhlášením Krále krásy NASA a osmičlenného sboru dvorních chlapců.

Pokračování 8 / 10

Miss nášlapná mina

Miss nášlapná minaProfimedia.cz

Soutěž vymyslel v roce 2008 norský dokumentarista Morten Traavik a chtěl jejím prostřednictvím upozornit na osudy žen, které v minami zamořené Angole přišly o končetiny. Soutěž vzbudila velký ohlas, a Traavik se jí proto pokusil zopakovat v Kambodži. Zdejší vláda byla zpočátku projektu nakloněna, pak ale úřady znenadání zcela změnily názor, soutěž zakázaly a filmaře vykázaly ze země. Hlasování o Miss Landmine Cambodia proto proběhlo mezi kambodžskou imigrantskou komunitou v Norsku, kde se hlasovalo podle fotografií. Vítězkou se stala šestnáctiletá Dos Sopheap. Obdržela odměnu 1000 dolarů a titanovou protézu. Celý příběh je zachycen v dokumentu Miss Landmine, který natočil režisér Stan Feingold, a byl paradoxně s úspěchem promítán i v Kambodži.

Pokračování 9 / 10

Morální miss

Arabské ženy v mešitě al-Masdžid al-HaramProfimedia

Soutěže krásy se pořádají i v zemích, kde ženy jsou zvyklé nosit závoje. V Saudské Arábii například v roce 2009 uspořádali soutěž Miss Beautiful Morale (Miss ušlechtilé morálky). Účastnice musely projít tříměsíčním procesem, během něhož porota hodnotila jejich chování, plnění domácích povinností a vztah k rodičům a manželovi. Následovala série testů a zkoušek zkoumajících přehled v kulturních, sociálních a náboženských otázkách. Porota nakonec z 247 kandidátek vybrala osmnáctiletou Aya Ali al-Mulla jako vítězku. Jako cenu obdržela 5000 rijálů (asi 30 000 korun), perlový náhrdelník, diamantové hodinky a letenku do Malajsie.

Pokračování 10 / 10

Miss Barbie Venezuela

Miss BarbieRepro Youtube

Venezuela je v oblasti soutěží Miss jedním z lídrů a přehlídky krásy se tu konají na každém kroku. Navíc zde vznikla i zvláštní soutěž, které se účastní panenky Barbie. Plastové účastnice jsou pečlivě připraveny na přehlídku týmy stylistů, kosmetických odborníků, kadeřníků a designérů a tato soutěž se popularitou neztrácí ani proti nejnavštěvovanějším přehlídkám živých krásek.