Zdroj: ACOND a.s.

Zákaz plynových kotlů – realita, nebo zbytečný strašák?

Obavy o osud plynového vytápění mohou jít prozatím stranou. Zamezení instalací plynových kotlů v Německu platit nebude. I přesto ale mnoho domácností přechází na ekologičtější typy vytápění. Stále oblíbenější jsou například tepelná čerpadla.

Německo muselo couvnout

Zákaz všech nových plynových topení, který měl v Německu začít platit od začátku příštího roku, byl prozatím odložen. Ministr pro hospodářství a ochranu klimatu Robert Habeck, který změny předkládal v rámci zákona o vytápění, byl nakonec donucen ze svých požadavků ustoupit.

Proč byl zákaz kotlů ve hře a čeho se týkal?

Nařízení se mělo vztahovat zpočátku pouze na nové instalace plynových kotlů. Důvodem byl státem organizovaný přechod na ekologické a udržitelné zdroje energie a vytápění. Od ledna příštího roku mělo při pořizování nového zařízení platit pravidlo, že alespoň 65 procent vytápění musí pocházet z obnovitelných zdrojů energie. Dosud fungující vytápění na plyn a olej mohlo zůstat v provozu.

Alternativou jsou tepelná čerpadla

I přesto dnes stále více domácností namísto plynu přechází na tepelná čerpadla, která jsou považována za obnovitelný zdroj energie. K vytápění využívají teplo z okolního prostředí, pomocí něhož zahřívají topnou vodu. Nejvyužívanější jsou čerpadla typu vzduch-voda. „Náklady na pořízení tepelného čerpadla se mohou významně lišit v závislosti na jeho kvalitě. Oproti elektrokotli a elektrickému bojleru klesnou podle našich zjištění výdaje na provoz tepelného čerpadla na třetinu. Pokud majitel platí za elektřinu 8 000 Kč měsíčně, klesnou mu roční náklady oproti současnému provozu o 64 000 Kč. Pokud majitel využil dotace, s tepelným čerpadlem ACOND se mu investice vrátí průměrně do čtyř let,“ vysvětluje Vojtěch Janoušek z ACONDu. Na pořízení tepelného čerpadla lze navíc využít dotace z programu Nová zelená úsporám, nízkopříjmové domácnosti pak mohou požádat o finanční příspěvek v rámci kotlíkových dotací.

Více na www.acond.cz.