Marta Kubišová, Jiřina Bohdalová, Jindřich Forejt

Marta Kubišová, Jiřina Bohdalová, Jindřich Forejt Zdroj: Martin Hykl, Karel Kopáč / CNC

Vrazi mezi námi. Novináři „zabili“ již řadu slavných osobností

Je to samozřejmě vtip. Novináři žádné celebrity většinou nezabíjejí, jen se tak v novinářské hantýrce říká tomu, když omylem vyjde zpráva o něčím úmrtí. I když to možná působí cynicky, redakce mají pro řadu osobností dopředu připravené nekrology. A někdy se stane, že se omylem publikují. Jindy se zase do zpráv dostane informace, jež se později ukáže jako nepravdivá. Nikdo určitě nebude rád, když se v novinách dočte, že je vlastně mrtvý, na druhou stranu, o kom se říká, že zemřel, bude dlouho živ. Podívejte se na nejznámější případy tzv. novinářských zabití.

Pokračování 2 / 6

Jiřina Bohdalová

Naposledy se předčasného nekrologu dostalo herečce Jiřině Bohdalové. Časopis Vlasta na svém webu omylem vydal předpřipravený nekrolog. V duchu pořekadla o dlouhověkosti těch, kdož jsou považováni za mrtvé, se na paní Bohdalovou svým způsobem usmálo štěstí. Není to totiž poprvé, co se jí něco takového stalo. V roce 2011 proběhla médii zpráva, že herečka zahynula při pádu ze skály během natáčení v Rakousku.

Vrazi mezi námi. Novináři „zabili“ již řadu slavných osobnostíVrazi mezi námi. Novináři „zabili“ již řadu slavných osobností | archív

Pokračování 3 / 6

Marta Kubišová

Ve Vlastě mají na přehmaty s nekrology smůlu. Podobně jako pohřbili Jiřinu Bohdalovou, podařilo se jim předčasně usmrtit i zpěvačku Martu Kubišovou. Opět se jednalo o případ, kdy vyšel předem připravený nekrolog.

Vrazi mezi námi. Novináři „zabili“ již řadu slavných osobnostíVrazi mezi námi. Novináři „zabili“ již řadu slavných osobností | archív

Pokračování 4 / 6

Jaroslav Foglar

V době před rozmachem internetu byly omyly médií o to palčivější, že se z již vytištěných novin daly jen těžko smazat. A tak si celý národ, včetně spisovatele samotného, mohl přečíst o úmrtí Jaroslava Foglara. Kachnu rozšířil jeho blízký přítel, který se to prý dozvěděl v nemocnici, kam šel Foglara navštívit. Spisovatel incident poté komentoval takto: "Přežil jsem svou smrt a vím, jaké to je, když je člověk mrtvý a přitom živý," řekl spisovatel. Uvedl, že zprávu o tom, že zemřel, zaslechl v rádiu a byl jí trochu šokován. "Musel jsem se štípnout do ruky, abych se ujistil, že nespím. Ale i takové věci se mohou stát," konstatoval.

Jaroslav FoglarJaroslav Foglar | ČTK

Pokračování 5 / 6

Jindřich Forejt

Přehmaty s nekrology se nevyhnuly ani Reflexu. Abychom byli fér, musíme vzpomenout zprávu o úmrtí bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta, kterou jsme vydali. Informaci o jeho smrti tehdy na svých sociálních sítích v dobré víře rozšířil bývalý lidovecký ministr kultury Daniel Herman. Vedení nemocnice Na Homolce, kde měl Forejt po mrtvici skonat, však tuto skutečnost popřelo. A nedlouho poté „ze záhrobí“ promluvil i Jindřich Forejt.

Vrazi mezi námi. Novináři „zabili“ již řadu slavných osobnostíVrazi mezi námi. Novináři „zabili“ již řadu slavných osobností | archív

Pokračování 6 / 6

Hromadný pohřeb

Chybují i zahraniční profesionálové. A ne zcela ojediněle. Za všechny případy vybíráme ten asi opravdu největší. Francouzský rozhlas RFI v roce 2020 omylem vydal na stovku předpřipravených nekrologů známých osobností. Předčasně tak pohřbil třeba britskou královnu Alžbětu II., herečku Brigitte Bardotovou, Clinta Eastwooda, amerického exprezidenta Jimmyho Cartera nebo režiséra Romana Polanského.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Profimedia.cz