Zdroj: shutterstock.com

6
Fotogalerie

Kudy nejlépe autem do Chorvatska

Chorvatsko patří mezi nejtradičnější cílové destinace Čechů mířících na letní dovolenou u moře. Jakou trasu pro cestu autem do Chorvatska zvolit, kolik za cestu zaplatíte a co se letos v Chorvatsku mění – to vše se dozvíte v našem článku.

Nejlepší cesta do Chorvatska

Kromě výběru kvalitního cestovního pojištění, na které byste určitě neměli zapomenout, na vás čeká i rozhodování, jaká trasa pro vás bude nejlepší. Závisí to na několika proměnných. Podstatné je například, odkud budete na dovolenou vyjíždět, kam přesně v Chorvatsku míříte nebo zda chcete být na místě co nejdříve. Chcete poznávat i státy, kterými budete projíždět, a je pro vás tedy částečným cílem i cesta samotná? Uveďme si to na příkladu dvou různých tras.

  • Praha–Brno–Vídeň–Graz–Maribor–Záhřeb–Split

Nejoblíbenější a také nejrychlejší trasa cesty autem do Chorvatska je určitě ta přes Rakousko a Slovinsko. Cesta vám tudy zabere zhruba 10,5 hodiny a na místě budete po cca 1 090 kilometrech.

Během cesty přes Rakousko si dávejte dobrý pozor na rychlostní limity. Často se můžete setkat s maximální povolenou rychlostí pouhých 100 km/h, nedodržení je ale v těchto případech přísně postihováno. Pokuta vás může překvapit dokonce až po návratu z dovolené v poštovní schránce.

Rakousko je zároveň jednou z nejdražších zemí EU, co se pohonných hmot týče, proto se často vyplatí natankovat plnou nádrž ještě v České republice a potom až ve Slovinsku, kde jsou ceny srovnatelné s těmi tuzemskými.

Pokud se chcete při příležitosti cesty do Chorvatska podívat i po zemích, kterými budete projíždět, pak směle do toho! Jak Rakousko, tak Slovinsko toho mají v letním období po všech stránkách hodně co nabídnout. Především pak Čechy zatím nepříliš probádané Slovinsko a jeho úchvatná příroda.

A kolik vás cesta do Chorvatska autem touto trasou bude stát? Cena dálničních poplatků (dálniční známky v Rakousku a Slovinsku, mýtné v Chorvatsku) za cestu tam i zpět je cca 2 150 Kč (87,90 eur). Celková cena, včetně cen pohonných hmot, případně poplatků za tunely, se bude odvíjet od přesné trasy, kterou se vydáte, typu a spotřeby vašeho vozidla a konkrétní cílové destinace.

  • Brno/Ostrava–Bratislava–Mosonmagyaróvár–Szombathely–Lendava–Varaždin–Záhřeb–Split

Pokud cestujete z východní části České republiky, nebo se po cestě do Chorvatska chcete na skok zastavit v zemích na východ od nás, můžete si zvolit trasu přes Slovensko a Maďarsko. Přes Bratislavu vám cesta bude trvat zhruba o dvě hodiny víc než trasa přes Rakousko a Slovinsko (cca 12,5 hodiny) a na místě budete přibližně po 1 100 kilometrech.

Na této trase budete krátce projíždět také Slovinskem, není ale třeba si kupovat slovinskou dálniční známku – jeďte ve směru na město Lendava a nenajíždějte na dálnici. Maďarsko je také možné projet bez dálniční známky, a to přes Mosonmagyaróvár jižně na Szombathely mimo dálnici; pokud ale chcete být v cílové destinaci co nejdříve, volte spíše zpoplatněné úseky.

Celková cena za slovenskou a maďarskou dálniční známku včetně mýta v Chorvatsku vás při cestě tam i zpět vyjde na zhruba 1 840 Kč (74,82 eur).

shutterstock.com

Cestovní pojištění

Před cestou za sluncem do zahraničí nezapomeňte na odpovídající cestovní pojištění, které vám v případě potřeby bude krýt záda. Díky online kalkulačce cestovního pojištění na Top-Pojisteni.cz si můžete srovnat nabídky pojišťoven a sjednat si pojištění přesně na míru, které bude odpovídat vašim potřebám, a to včetně užitečných připojištění (například autoasistence). Vše jednoduše, online a během pár minut. Tak šťastnou cestu!

Důležité aktuality

Počínaje letošním rokem Chorvatsko vstoupilo do eurozóny a stalo se součástí Schengenského prostoru (1. 1. 2023). Vstup do eurozóny v praxi znamená, že až do 31. prosince 2023 lze za zboží a služby platit jak v eurech, tak v kunách. V následujícím roce už pak budete veškeré poplatky v Chorvatsku platit výhradně v eurech.

To, že je Chorvatsko v Schengenu, potom znamená, že odpadají zdlouhavé kontroly na hranicích a čekání v mnohakilometrových kolonách aut.  

Autor: Redakce Top-Pojisteni.cz