Vyfouknutá kachna nizozemského umělce Florentijna Hofmana v hongkongském přístavu

Vyfouknutá kachna nizozemského umělce Florentijna Hofmana v hongkongském přístavu Zdroj: Profimedia

Jedna ze dvou obřích gumových kachen pro štěstí v hongkongském přístavu splaskla. Kvůli vedru

Mělo to být zopakování úspěchu z doby před deseti lety. Tehdy se v hongkongském přístavu Victoria objevila obří nafukovací žlutá kachnička a vzbudila rozruch. Nyní tam nizozemský umělec Florentijn Hofman instaloval osmnáctimetrové kachny rovnou dvě. Jednu už ale organizátoři museli kvůli vedru na čas vyfouknout.  

Kachny do přístavu dorazily v pátek a hned druhý den organizátoři zjistili, že se povrch jedné z nich kvůli vysokým teplotám roztahuje. A tak se rozhodli ji vypustit. Vyfouknutou kachnu odeslali k opravě. Nyní už je kachna znovu nafouknutá. 

Místní obyvatelé a turisté se o víkendu shromáždili na nábřeží v parném slunci, aby spatřili umělecké dílo. Když ale uviděli kachnu jen jednu, byli někteří z nich zklamaní. Pětatřicetiletá obyvatelka Hongkongu vzala své dítě do přístavu jen kvůli tomu, aby obrovské hračky do vany viděly.

Dvojité štěstí

„Dnes jsme plánovali, že se půjdeme podívat na žlutou kachnu. Viděli jsme ji i před deseti lety. Tehdy tam byla jen jedna, ale dnes jsme se přišli podívat na dvě. Zklamáni ale nejsme, děti jsou šťastné, tak to stačí,“ uvedla pro CNN jedna z místních obyvatelek. Turistka z Thajska ale CNN řekla  že její sestra je „velkou fanynkou" obřích kachen. „Takže byla smutná, když viděla jen jednu.“

Gumová kachna Florentijna Hofmana se původně objevila ve Victoria Harbor před deseti lety. Instalace vznikla už v roce 2001, o šest let později debutovala ve Francii, poté se objevila ve městech jako Osaka, Sydney a Sao Paolo a v květnu 2013 dorazila do Hongkongu.

Předchozí příjezd uměleckého díla do přístavu Victoria Harbour vzbudil rozruch po celém světě – mimo jiné proto, že se přes noc záhadně vyfouklo a o několik dní později bylo znovu nafouknuto.

V pátek se pop-artová instalace do přístavu vrátila, a to rovnou ve dvou verzích a s výškou 18 metrů větší než před lety. „Dvojitá kachna znamená dvojnásobné štěstí," uvedl umělec Hofman v prohlášení.