Zdroj: ZooRoyal Petcare

Jaký druh steliva je pro vaši kočku nejlepší?

Výběr správného kočičího steliva se může zdát jako náročný úkol. Na trhu se totiž nachází opravdu velké množství různých druhů steliv pro kočky, ze kterých musíte vybrat to, které bude vaší kočce vyhovovat. Spoustě majitelům koček tak mnohdy nezbývá nic jiného, než zvolit metodu pokus – omyl. Ačkoliv je tedy každá kočka jiná a může mít své vlastní preference, existují určitá obecná „pravidla“, které vám pomohou zvýšit pravděpodobnost úspěšného výběru. Pojďme se na ně podívat.

Výběr mezi základními druhy steliva pro kočky

Hrudkující vs. nehrudkující stelivo pro kočky

Pravděpodobně víte, že existují dva hlavní typy steliva pro kočky: hrudkující a nehrudkující. Ale možná nevíte, které z nich je pro vaši kočku tou nejlepší volbou. Pravdou je, že na to není jednoduchá odpověď, jelikož se jedná o vaše osobní rozhodnutí. Obě steliva ale mají své klady a zápory, které vám mohou usnadnit výběr.

Hrudkující stelivo pro kočky má primární výhodu ve schopnosti tvořit hrudky pevného odpadu, což pro vás znamená velice snadnou údržbu. Stačí totiž vždy odebrat pouze znečištěnou část steliva a kočkolit bude opět čistý. Díky tomu, že nemusíte tak často měnit celou kočičí podestýlku, vám hrudkující stelivo déle vydrží.

Oproti tomu nehrudkující stelivo pro kočky nedokáže tvořit hrudky a je tedy nutné častěji měnit celou podestýlku. Mezi další výhody pak patří zejména rychlá absorpce velkého množství tekutin a účinné maskování nežádoucích pachů. Pokud se vám tedy nechce dennodenně odklízet vytvořené hrudky, pak pro vás bude nehrudkující stelivo lepší volbou. Stačí zkrátka jednou za čas vyměnit celý kočkolit.

ZooRoyal Petcare

Voňavé vs. neparfémované stelivo pro kočky

Patříte mezi milovníky vůní? Pak můžete vyzkoušet kočkolit s vůní. Samozřejmě, že každý kvalitní kočkolit dokáže přirozeně zamaskovat nežádoucí pachy, ovšem voňavé stelivo pro kočky poskytne příjemné aroma navíc. Většinou se používají lehké vůně nebo přírodní přísady v podobě esenciálních olejů.

V rámci parfémovaných steliv pro kočky je důležité zmínit, že vámi vybraná vůně kočkolitu nemusí vašemu mazlíčkovi vyhovovat. Kočky mají extrémně vyvinutý čich a může se stát, že je voňavé stelivo spíše odradí. Dobrou zprávou je, že to poznáte v podstatě okamžitě, jestliže se vaše kočka začne toaletě vyhýbat.

V případě, že preferujete přírodní produkty, bude pro vás neparfémované stelivo správnou volbou. Nemusíte se ale vůbec obávat toho, že by kočkolit mohl po použití nepříjemně zapáchat. Jak jsme již zmínili, kvalitní neparfémované stelivo pro kočky dokáže účinně neutralizovat pachy sám o sobě.

Při výběru kočkolitu buďte trpěliví

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv stelivo pro kočky, vše nakonec stejně závisí na preferencích vaší kočky. Při zkoušení nového steliva je tedy důležité věnovat zvýšenou pozornost chování kočky na toaletě. Pokud půjde mimo podestýlku, budete muset zkusit jiný typ steliva. V tomto případě se ale nemusí jednat pouze o nevyhovující vůni. Kočce může být nepříjemná také samotná konzistence kočičího steliva, zejména pokud má citlivé tlapky. Vyzkoušejte tedy různé druhy kočkolitů, a pokud by takové chování přetrvávalo, poraďte se s veterinářem.