Chata u Popradského plesa ve Vysokých Tatrách

Chata u Popradského plesa ve Vysokých Tatrách Zdroj: SLOVAKIA TRAVEL, Martin Maličký

Slovensko: Celoroční krásy, které byste si neměli nechat ujít

Odolává masovému turismu zahraničních návštěvníků zblízka i zdaleka, nepřestává překvapovat svou rozmanitou nabídkou zážitků. O tom, jak se daří cestovnímu ruchu na Slovensku a co byste si během jeho nejbližší návštěvy určitě neměli nechat ujít, jsme si povídali s Václavem Mikem, generálním ředitelem národní destinační organizace SLOVAKIA TRAVEL.

Jaký je klíčový faktor, díky němuž se Slovensko stává jednou z nejatraktivnějších turistických destinací na světě?

Svojí unikátností. Jsme druhá nejzelenější země v Evropě, máme udržitelný cestovní ruch díky tomu, že nemáme masový turismus. Najdete tu památky UNESCO, téměř 2000 unikátních minerálních pramenů, 9 národních parků, přes 7000 jeskyní – do 60 z nich se dostanete bez speciálních povolení jak s průvodcem, tak i volně. Máme tu i městský turismus a bohatou historii. No a samozřejmě jsme zemí, která dokáže přilákat turisty na svou autenticitu.

Jaké jsou z vašeho pohledu nejzajímavější atrakce nebo místa, která by měl každý člověk alespoň jednou v životě na Slovensku navštívit? 

Co nás Čechy a Slováky spojuje, je pozitivní sentiment, který se přenáší i do cestovního ruchu. Slovensko máte navíc hned „za rohem“. Není nutné cestovat daleko a například jen za pouhý víkend si stihnete prohlédnout památky UNESCO, vykoupete se v léčivém minerálním prameni, pročistíte si plíce v jeskyni, děti se povozí na tobogánech a ještě si můžete užít i enoturistiku (turistiku za dobrým vínem). Slovensko je blízké a překvapivé. Ať už zajdete do Polonin a užijete si oblohu plnou hvězd bez světelného smogu v Dark Sky Parku nebo tajemné podzemí a téměř nedotčenou přírodu s polodivokými koňmi na Muránské planině.

Kdy je ideální čas na konkrétní místa vyrazit? A co budou turisté na Slovensku vyhledávat?

Slovensko je celoroční destinací. Turisté na Slovensku vyhledávají kombinaci, která je jedinečná, tedy unikátní přírodu spojenou s atrakcemi. Co národ, to jiný pohled a jiný druh zvědavosti, ale všechny lákají především emoce a autenticita, kterými Slovensko disponuje. Dobrou správou pro české návštěvníky je, že Slovensko je partnerskou zemí na výstavě cestovního ruchu HOLIDAY WORLD a REGION WORLD 2023 v Praze. Od 17. do 19. března 2023 se na výstavě představí ty nejkrásnější slovenské regiony, stačí přijít a nechat si poradit.

Václav Mika, generální ředitel národní destinační organizace SLOVAKIA TRAVELVáclav Mika, generální ředitel národní destinační organizace SLOVAKIA TRAVEL | SLOVAKIA TRAVEL

Jaké jsou strategie SLOVAKIA TRAVEL pro další rozvoj cestovního ruchu?

Je to velký balík úkolů s jasným cílem – dostat Slovensko na evropskou i celosvětovou mapu cestovního ruchu, hned za ty země, které mají moře. A myslím si, že k tomu máme všechny předpoklady, protože Slovensko nabízí kromě moře všechno. To, že jsme na dobré cestě, jsme viděli před pár dny na veletrhu cestovního ruchu IMTM v Tel Avivu, kde byl o Slovensko obrovský zájem. V Izraeli nám díky naší nádherné přírodě přezdívají „Švýcarsko za rozumnou cenu“.

 

Věděli jste o Slovensku, že…?

  • Začátkem července můžete na letišti v Trenčíně zažít jeden z nejlepších multižánrových festivalů v Evropě, a to pod názvem POHODA. Anglický portál The Independent zařadil festival mezi 12 nejlepších evropských akcí tohoto typu a portál Venngage tak učinil v kategorii 25 nejlepších světových festivalů.
  • V Muzeu moderního umění Andyho Warhola v Medzilaborcích uvidíte až 200 originálů krále pop-artu, jehož rodiče, původem Rusíni, pocházeli z východního Slovenska.
  • Národní park Slovenský ráj charakterizuje spousta vodopádů a roklí, ale i voňavé louky s rekordní biodiverzitou. Unikátem je Dobšinská ľadová jaskyňa, památka UNESCO, kterou v roce 2022 portál National Geographic zařadil do evropského výběru TOP 4.
  • Nedaleko Prešova se nacházejí nejstarší opálové doly na světě, kde si těžbu slovenského národního drahokamu můžete sami vyzkoušet.
  • Voda z termálních pramenů v Podhájské je díky svému složení světovým unikátem. Při léčbě některých zdravotních problémů má dokonce prokazatelně lepší účinky než voda z Mrtvého moře.