Zdroj: Hypo na míru s.r.o.

Co můžeme očekávat v roce 2023 na hypotečním trhu?

Zájemců o vlastní bydlení je i v letošním roce pořád dost, bydlení v podnájmu není pro každého. Hypoteční trh se stále vyvíjí, musí reagovat i na aktuální dění ve společnosti. Co od něj můžeme v roce 2023 očekávat?

Zájem o hypotéky opadl

Zatímco rok 2021 byl co do celkového objemu sjednaných hypoték rekordní, v roce 2022 zájem o hypotéky opadl a jejich celkový objem ani zdaleka nedosáhl čísel z předchozího roku. Není se čemu divit, naplnily se totiž ty nejpesimističtější scénáře. Úrokové sazby hypoték se vyšplhaly až k šesti procentům, což mnohé zájemce o hypotéku odradilo, příliš nepomohlo ani srovnání bankovních půjček a hledání té nejvýhodnější.

Kupujících ubylo, doba prodeje nemovitosti se prodloužila až na několik měsíců, růst cen nemovitostí se zastavil a ve druhé polovině roku ceny začaly dokonce klesat. V posledních čtyřech měsících roku 2022 došlo k meziročnímu poklesu objemu sjednaných hypoték až o 85 %.

Hypo na míru s.r.o.

Vývoj na trhu s hypotékami ovlivnil nejen růst úrokových sazeb, ale i nové limity LTV, DTI a DSTI, které začaly platit v dubnu loňského roku. Domácnosti se také potýkaly s extrémní inflací, navýšily se i celkové výdaje na bydlení, včetně nákladů na energie, služby, opravné práce apod.

Co můžeme čekat od roku 2023?

Na realitním trhu panuje složitá situace a nedá se očekávat, že by se na tom v roce 2023 něco změnilo. V celkových číslech se může stát, že letošní rok bude ještě o něco horší než rok minulý, oživení zájmu o hypotéky se totiž neočekává dřív než ve druhém nebo třetím čtvrtletí, k výraznějšímu oživení trhu s hypotékami pak dojde spíš až v roce 2024.

Ve třetím čtvrtletí loňského roku odstartoval také pokles cen nemovitostí, a to zejména těch starších. Ceny novostaveb se zatím drží na svém, ke snižování se nepřistupuje a neočekává se, že by se na tom mělo něco měnit. Ceny si držely a drží i stavební pozemky, kterých je stále nedostatek. V roce 2023 se tak čeká, že dál bude klesat nejspíš jen cena starších nemovitostí, a to zhruba o pětinu.

Hypo na míru s.r.o.

Oproti předchozím rokům se ale přece jen dočkáme nějakých změn. Tou první je, že podmínky si nově budou diktovat kupující. Ještě poměrně nedávno si prodávající mohl vybírat z desítek zájemců, dnes už jsou to jen jednotky. Další změnou je doba prodeje, která je nyní výrazně delší.

Zásadní je vývoj inflace

Situaci na hypotečním trhu v letošním roce ovlivní zejména vývoj inflace, která by podle předpokladů měla pozvolna klesat a za celý rok by měla dosáhnout hodnoty 9,1 procenta. I to je ale pořád nad inflačním cílem centrální banky.

Jak se budou vyvíjet úrokové sazby?

Tuzemská ekonomika vstupuje do recese, nižší útraty pomohou s bržděním inflace a tím se otevře cesta k alespoň nějakému snížení úrokových sazeb. Nebude ale nijak výrazné, ze strany bank bude spíš opatrné. Na sazby kolem tří procent, na které jsme byli zvyklí, můžeme zapomenout, ze současných hodnot by sazby mohly klesnout o jeden, maximálně dva procentní body.

S takovým scénářem ale nemůžeme počítat ve chvíli, kdy by se nepodařilo inflaci zbrzdit. V tom případě by došlo naopak k růstu úrokových sazeb.

V úvahu musíme vzít i rostoucí náklady na bydlení

Energie zdražily, stejně tak zdražuje i vodné a stočné, služby i internet. Náklady na bydlení rostou, lidé je často už teď řeší půjčkou na cokoli. Bohužel lze očekávat i růst nezaměstnanosti. Ani jedno hypotečnímu trhu zrovna neprospívá.

Prodraží se i refixace hypoték

Sjednali jste si hypotéku a v letošním roce jí končí fixace? I vy bohužel budete muset počítat s tím, že se vám vyšší úroková sazba nevyhne a spolu s ní se zvýší i měsíční splátka hypotéky. Bohužel poměrně výrazně. Aby rozdíl byl co nejmenší, doporučujeme použít kalkulačku hypoték a najít si nejvýhodnější řešení.