Zdroj: Endorphin Republic s.r.o.

Fenomén jménem skialpy. Proč jsou teď v Česku tak populární?

Skialpy jsou tu už dlouho, ale mnohem populárnější než u nás, byly v alpských zemích. Teprve v posledních letech nastal jejich boom i v Česku.

Mělo to jednoduché příčiny. Hodně to ovlivnil covid-19. Lyžařská střediska byla zavřená, a tak skialpy spolu s běžkami daly jedinou šanci, jak si zalyžovat.

Lidé během covidu zůstávali víc doma a mnozí si uvědomili, že je dobré dělat něco pro svou kondici. V zimě, kromě procházek a běžek, tu najednou byly i skialpy.

S tím souvisí další faktor. Skialpy umožnily lidem dostat se nejen do hor, ale vyrazit do volné přírody. Kdo to zkusil, zjistil, že mu to dává obrovskou svobodu nebýt závislý na lanovkách a prostoru lyžařských středisek.

Skialpy zároveň umožnily lidem lyžovat v krásné přírodě. A každý, kdo to pořádně zkusil, zjistil také, že tento sport je mnohem zdravější, než sjezdování. Prostě typický aerobní pohyb, to nejzdravější pro srdce a oběhový systém.

Nemusí to být žádný „extrém“

Stačí šlapat po krkonošské „vodovodní“ cestě. Či vyrazit přes pole a louky zasněženou krajinou Vysočiny. Nebo prostě vyšlápnout na hřebeny Jeseníků.

Ještě jednu výhodu skialpy mají. O něco víc než běžky nebo kolo mohou „sladit“ při stoupání muže s ženami, ty zdatnější a lepší s těmi méně zdatnými. Když jde skupina na výlet, ti dobří přizpůsobují snadněji tempo podle těch méně zdatných a nevytvářejí se takové rozdíly jako na běžkách. Kdo je rychlejší, může si třeba víc užívat přírodu kolem sebe, má víc času na focení při čekání na ty pomalejší.

Skialpy umožňují lidem objevovat netušené rozměry hor, dostat se tam, kde ještě nikdy nebyli. Jsou to úchvatné pocity, když se dostanete dál od lanovek na vrcholy, kde jste sami v malé skupině, kde neduní žádné apres ski. Oceníte, že jdete za své, že si to víc zasloužíte.

Kdo začíná, nemusí hned všechno vybavení kupovat. Může si výbavu půjčit například v servisních centrech specializovaných prodejen Endorphin Republic, kde se vším rádi poradí zkušení experti.

Není ani vysloveně nutné si hned kupovat speciální oblečení na skialpy. Věci na sebe lze totiž v začátcích kombinovat z běžkařského, outoodrového oblečení, někdy třeba i přidat něco ze zimního oblečení na kolo.

Zkuste to také. Ze začátku vždy s někým zkušenějším, kdo poradí s prvními kroky.