Zdroj: CZC.cz s.r.o.

Youtuber OndwaK: Program, který na první pohled vypadá děsivě složitě, se může naučit leckdo

Platforma NVIDIA Studio pomáhá tvůrcům uskutečňovat jejich kreativní vize již několik let. Jejím základem jsou grafické karty NVIDIA z rodiny RTX, včetně GeForce RTX populární mezi hráči. K tomu se přidávají optimalizované ovladače, sada softwarových nástrojů a široká podpora mezi nejpopulárnějšími aplikacemi pro tvorbu obsahu.

Díky tomu mohou tvůrci redukovat nebo úplně eliminovat řadu zdlouhavých nebo repetitivních úloh s pomocí funkcí využívajících umělou inteligenci nebo plynule pracovat s 3D obsahem v téměř finální kvalitě.

CZC.cz s.r.o.

Od her k návodům na kreativní aplikace

Z výhod platformy těží i tvůrce multimediálního obsahu Ondřej Řepík, spoluzakladatel kanálu @OndenOndwaK. Má za sebou řadu tutoriálů pro nadšené kreativní jedince, kteří by se chtěli vydat v jeho šlépějích. Již v roce 2013 dával užitečné rady do her Hearthstone či Overwatch a o čtyři roky později dostal nápad přijít s tutorialem pro streamovací nástroj OBS Studio. Na výukových videích oceňuje fakt, že jsou užitečná i několik let a jejich popularita nekončí po týdnu.

Největší úspěch zaznamenal se sérií o DaVinci Resolve Studio, jednom z nejpopulárnějších nástrojů pro střih videa, kterou plánuje v dohledné době aktualizovat. „Opravdu mě baví pro lidi zjednodušovat složitá témata a postupy, myslím si, že i program, který na první pohled vypadá děsivě složitě, se může naučit leckdo,” komentuje Ondřej svou motivaci. „A samozřejmě mě extrémně motivuje fakt, že pomáhám ostatním být kreativní a vytvářet zajímavý obsah. Je to pro mě hodně komunitní záležitost.”

Slavný seriál v novém sestřihu

Další velký úspěch zaznamenal s vlastními sestřihy populárního seriálu. „Vždy mě bavilo analyzovat filmy a seriály a co by se na nich dalo udělat lépe,” říká. „Přes okraj mě pak vrhnul nový seriál Obi-Wan Kenobi, na který jsem se těšil několik let a který mě bohužel hodně zklamal a tak jsem si jako skalní fanoušek Star Wars dal za úkol ho alespoň trochu vylepšit.“ Nejdříve přestříhal jednu scénu, pak se odvážil na celý seriál. Videa se dnes těší desítkám tisíc zhlédnutí a komentáře chválou nešetří. Do budoucna se chce podívat i na další známá jména a plánuje nabídnout i rozbory děl, která jsou naopak kvalitní.

Nový střih problematické scény.Nový střih problematické scény. | CZC.cz s.r.o.

Práci mu usnadňuje GeForce RTX. V DaVinci Resolve experimentuje např. s funkcí Depth Map, jež díky využití umělé inteligence dokáže automaticky oddělit pozadí záběru od popředí. Díky tomu se dají grafické prvky nebo titulky mnohem snadněji umístit do prostoru bez nutnosti strávit dlouhé hodiny ruční rotoskopií a vystřihováním vrstev.

Depth Map umožní snadno změnit scénu např. přidáním environmentálních efektů.Depth Map umožní snadno změnit scénu např. přidáním environmentálních efektů. | CZC.cz s.r.o.

Výhody i pro streamery

GPU se ale hodí i při streamech díky nástroji NVIDIA Broadcast a např. jeho funkce automatického vylepšení audio kvality. Ta dokáže efektivně rozeznat hlas streamera a potlačit ostatní rušivé zvuky.

A jaký je tedy celkový dopad na workflow? „Zásadní je pro mě rychlost, abych mohl pracovat bez sekání a bez čekání. A také abych cokoliv mě napadne, mohl za pár okamžiků vidět na monitoru. Proto mi pomáhá jakákoliv optimalizace a spolupráce na nových ovladačích přímo s vydavateli mých oblíbených programů jako jsou DaVinci Resolve Studio, nebo třeba Adobe Photoshop,” pochvaluje si Ondřej.

NVIDIA Studio pro profesionály i nadšené amatéry

Počítače s certifikací NVIDIA Studio a grafickými kartami GeForce RTX pomáhají utvářet stále komplexnější kreativní vize. Na své si však kromě profesionálů v oboru přijdou i nadšení a talentovaní tvůrci z řad amatérů. CZC.cz má širokou nabídku PC sestavnotebooků v různých cenových kategoriích od těch nejdražších představujících investici do vybavení pro náročné projekty, po cenově dostupné, na nichž si příležitostný tvůrce může ve volném čase v klidu zahrát nějakou moderní hru.