Zdroj: VENDOME s.r.o.

Diamant z laboratoře? Dokonalost, která konkuruje přírodním kamenům

Na pohled zcela totožné diamanty. Jeden se ale těží v dolech, druhý vznikl ve zkumavce. Jaká je budoucnost drahých kamenů? Lab-grown diamant už ve své dílně používají značky jako Tiffany, Bvlgari nebo české Bisaku.

Pokud vás zanedlouho čeká svatba, možná jste narazili na snubní prsteny s diamantem vytvořeným v laboratoři. Liší se nějak od přírodního diamantu vytěženém v dolech? Jde vůbec o pravý diamant? Přečtěte si o udržitelné budoucnosti diamantu, který šetří nejen přírodu, ale i peněženku.

VENDOME s.r.o.

Je pravý? 

Asi první otázka, kterou si položíte při zmínce o snubním prstenu s diamantem z laboratoře. Jaký je rozdíl mezi takzvaným lab. diamantem a přírodním diamantem? Z chemického hlediska vůbec žádný. Jedná se o diamanty se stejnými fyzikálními vlastnostmi i chemickým složením. Ať už si vyberete ten či ten, vaši ruku bude zdobit stoprocentní diamant. Jeho původ navíc stoprocentně rozezná jen speciální přístroj.

Jak vzniká laboratorní diamant? 

Přírodní diamant je krystalickou formou uhlíku. Je to nejtvrdší nerost, který na naší planetě můžete najít. Oba druhy diamantu vznikají pod velkým tlakem a vysokou teplotou. 

Ten přírodní zraje pod zemským pláštěm tisíce let, u laboratorního diamantu je tento proces simulovaný a urychlený pod dohledem člověka. „V laboratoři napodobujeme ty stejné podmínky, díky kterým diamant vzniká v přírodě. Na začátku je vždy malý diamant, diamantové semínko, na který se vrství atomy uhlíku,“ popisuje výrobu laboratorního diamantu Rikard Bisaku, majitel české zlatnické dílny Bisaku. 

VENDOME s.r.o.

Druhou možností výroby diamantu z laboratoře je chemická vaporace. Malý krystal diamantu reaguje se směsí plynů, které se mikrovlnným zářením rozehřejí do plazmatické formy. Atomy uhlíku se od sebe oddělí a začnou se nabalovat na krystal diamantu.

Udržitelnější diamantová budoucnost

Vytvořit dokonalou kopii přírodního diamantu se chemici pokoušeli několik stovek let. Laboratorní diamanty s totožným složením jsou ale inovací 21. století. Navrací se k udržitelnosti, ekologické odpovědnosti a šetrnosti k přírodě. „Dospívá generace mladých lidí, kteří se při výběru snubních prstenů ohlíží také na přírodu a podmínky při těžbě v dolech. Pro ně je tento aspekt důležitější než to, že je cena diamantu z laboratoře nižší oproti tomu přírodnímu,“ dodává Bisaku.

VENDOME s.r.o.

Snoubenci tak mají možnost vybrat si na své snubní prstenydiamant, který bude souznít s jejich životním příběhem. Je na každém, jestli si zvolí sílu a preciznost moderní technologie nebo zůstane věrný snubnímu prstenu s briliantem stvořeným v přírodě.

Tak jaké diamantové snubní prsteny ozdobí vaši lásku?