Budapešť nabízí dechberoucích míst, jedním z nich je napříklaf Budínský hrad

Budapešť nabízí dechberoucích míst, jedním z nich je napříklaf Budínský hrad Zdroj: Archív

Top 3 místa, která musíte v Budapešťi navštívit!

Budapešť je pulzující metropolí a zároveň centrem maďarského kulturního, politického a obchodního průmyslu. K vidění tam je spousta památek a je dokonce známá tím, že má nejvíce termálních lázní ze všech hlavních měst na světě. Vybrali jsme pro vás 3 místa, která zde nesmíte nechat bez povšimnutí!

Trochu geografie a historie na začátek

Budapešť protíná řeka Dunaj, druhá největší řeka v Evropě, rozdělující oblast na dvě města dříve známá jako Buda a Pest, která byla sjednocena v roce 1873.

Část Buda má pověst klidnější rezidenční části města. Nachází se zde mnoho dechberoucích míst, jako je Budínský hrad a lázně Rudas. Tato část je také známá svým hornatým terénem a celkově krásnou přírodou. Strana Pest je pak jedním ze vzrušujících míst, které chcete navštívit večer. Noční život je tu okouzlující, protože se zde nacházejí ty nejlepší bary, kluby a restaurace.

Strana Pest je pak jedním ze vzrušujících míst, které chcete navštívit večer. Noční život je tu okouzlující

1. Osvěžte se v termálních lázních Széchenyi

Když se řekne Budapešť, tak si mnozí lidé vybaví právě lázně, a tak to má být. Széchenyi je největší evropské léčebné lázeňské centrum, postavené v roce 1913. Má vnitřní i venkovní termální bazény a sauny všeho druhu. V nabídce najdete i spoustu lázeňských procedur, které vám uleví od různých druhů bolestí a probudí ve vás zcela novou životní sílu.

Lázně Széchenyi

2. Prozkoumejte Markétin ostrov

Markétin ostrov se nachází uprostřed řeky Dunaj, severně od centra Budapešti. Je to úzký a dlouhý malebný zelený ostrůvek, který měří zhruba 2,5 km; cesta z jednoho konce na druhý trvá asi 45 minut, u jedné smyčky hodinu a půl. Na ostrov se můžete dostat některou z lodí veřejné dopravy. Místní obyvatelé zde rádi tráví svůj volný čas, a návštěva tohoto ostrova je tak příjemnou příležitostí, jak poznat zdejší kulturu. Uvidíte i fotogenické středověké ruiny, takže si nezapomeňte vzít foťák.

Markétin ostrov

3. Navštivte Velkou tržnici

Toto místo není jen o nakupování, ale také obdivování architektonického skvostu. Velká tržnice je historický a živý prostor, který byl postaven v roce 1897 a je v současnosti největším trhem v Budapešti. A je jen 5 minut chůze od centra města! Ztratíte se zde mezi místními obyvateli, nakoupíte krásné suvenýry, čerstvé pochoutky a další zboží.

Velká tržnice