Zasněžená Praha

Zasněžená Praha Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Víme první: Proč je venku zima? Může za to celá řada faktorů

Takřka celý národ se dnes probudil se stejnou otázkou. Proč je zima? V redakci Reflexu jsme se tomu rozhodli přijít na kobylku a oslovili jsme jednu z největších odbornic na počasí Alenu Zárybnickou. Ta nám v exkluzivním rozhovoru vysvětlila, kde se u nás zima vzala a proč nasněžilo.

Proč je u nás zima?

Banální odpověď – protože je u nás studený vzduch. Ten přišel s tlakovou výší, která postupovala do střední Evropy od severozápadu. Teď už je nad Ukrajinou.  O tom, jestli je teplo, nebo zima rozhoduje to, kde se nachází některý tlakový útvar a jak teplou vzduchovou hmotu v sobě má. Tedy jinými slovy odkud vítr fouká.

Jak dlouho ještě bude zima?

Podprůměrné teploty by v Česku měly vydržet ještě zhruba do osmnáctého devatenáctého prosince. Pak přijde zřejmě výrazná obleva. To znamená, že o kolik stupňů byly nyní teploty nižší, než je dlouhodobý průměr, o tolik se pravděpodobně po devatenáctém prosinci teploty oproti dlouhodobému průměru zvýší.

Proč včera napadl sníh?

Všechno spolu souvisí. V principu je příčinou vydatného sněžení nebo i deště rozdíl v teplotách mezi dvěma vzduchovými hmotami, které leží vedle sebe. Nad Azorskými ostrovy vznikla tlaková níže a ta postupovala přes jižní Evropu k východu. Když se dostala nad teplejší vodu západního Středomoří, tak nabrala na energii. Šla ale trochu jižněji, než se původně čekalo. Proto v neděli sněžilo a vydatně pršelo na jih od nás. K nám přišlo sněžení až na zadní straně téhle tlakové níže – ve studeném vzduchu – to modelům vyšlo přesně. Němci ji pojmenovali Birgit, společenství Eumetnet jí říkalo Gaia.