Zdroj: Profimedia.cz

Jak funguje spořicí účet: Vytvořte si snadno finanční polštář

Rozbitá pračka, nový motor do auta, vážný úraz psa. To je jen pár situací, při kterých se nedobrovolně a nečekaně vzdáte většího množství peněz. Nejen pro takové případy se vyplatí vytvořit si dostatečnou finanční rezervu. Přečtěte si, jak funguje spořicí účet, jak si postupně vytvořit finanční polštář a kolik byste měli mít nastřádáno v ideálním případě.

Ideální finanční rezerva? Alespoň tři měsíční platy

Úspory na nečekané výdaje představují naprostý základ, bez kterého se neobejdete. Kolik by to ale mělo být, záleží například na výši vašich příjmů, rodinném stavu a měsíčních závazcích (nájem, hypotéka, půjčky). Za naprosté minimum, které byste měli mít vždy k dispozici, se považují tři měsíční platy.

Ještě lepší je uložit si tolik peněz, kolik vyděláte za šest měsíců. A podle některých finančních poradců a bankéřů byste si měli dát stranou takovou částku, která odpovídá vašemu ročnímu příjmu. V případě nečekaných událostí a výdajů v domácnosti vás taková finanční rezerva dostatečně podrží.

Roční příjem je samozřejmě pro většinu lidí opravdu veliká suma. Dá se k ní ale postupně dopracovat.

Volné peníze ukládejte na spořicí účet

Nejjednodušší způsob, jak začít spořit okamžitě, je založit si spořicí účet. Většina bank ho nabízí zdarma. Často si ho můžete založit bez nutnosti mít u stejné banky běžný účet nebo jakýkoli jiný produkt.

Porovnejte nabídky a vyberte si takový účet, který vám poskytne nejvíce výhod. Některé banky nabízí dokonce vyšší úrok, když ještě určitou část peněz každý měsíc investujete. Tak si můžete volné peníze zhodnotit ještě efektivněji.

Výhody spořicího účtu

  • Snadné založení online – spořicí účet si založíte jednoduše v mobilním nebo internetovém bankovnictví. Nemusíte chodit na pobočku banky.
  • Vedení účtu je zdarma – za založení ani vedení spořicího účtu nic neplatíte.
  • Vyšší úrok než na běžném účtu – volné peníze zhodnotíte výhodnějším úrokem. Banky nyní nabízí spoření s úrokem kolem 4–5 %.
  • Okamžitý přístup k penězům – peníze máte k dispozici stejně rychle jako na běžném účtu. V případě nutnosti si je jednoduše převedete a použijete na nečekané výdaje.
  • Vklady jsou ze zákona pojištěné – nemusíte se bát, že byste o své peníze přišly. Každý vklad je ze zákona pojištěný, a to až do výše 100 000 EUR.

Jak spořit peníze: Zkuste tyto tipy

I když každý měsíc vycházíte s výplatou jen těsně, vždycky se najde možnost, jak si alespoň část peněz dát stranou. I kdyby to měla být stokoruna, je lepší odložit něco než nic. Spoření nemusí začínat na desetitisícových částkách. Začít se dá kdykoli s jakoukoli částkou.

Začněte šetřit hned a vytrvejte

Nečekejte na další výplatu nebo až vám v práci přidají. Spořit začněte hned. A hlavně vytrvejte. I když si pro začátek dáte stranou třeba jen pár stovek. Časem částku zvyšujte podle svých možností.

Důležité je se naučit každý měsíc určitou část peněz odložit.

Volné peníze hned převeďte na spořicí účet

Jakmile zaplatíte nutné měsíční výdaje (nájem, hypotéka, energie, obědy a kroužky dětem apod.), odložte si předem stanovenou částku na spořicí účet. Pokud si necháte peníze na běžném účtu, bude vás víc lákat je utratit. Na spořicím účtu sice víte, že je máte k dispozici, ale nejsou tak „na očích“.

Dejte si stranou část peněz z každého nákupu

Vypadá to jako maličkost, ale zkuste si několik měsíců odkládat například 10 % z každého svého nákupu na spořicí účet.

Za každou utracenou tisícovku, dejte stovku zpět. I z takto malých částek postupně vznikne slušná finanční rezerva.

A pokud si třeba nákup nových bot rozmyslíte, protože ty staré ještě slouží, dejte si stranou celou částku, kterou byste jinak utratili.

Každá koruna se počítá: Když se vám z nákupů vrací peníze zpět

I za běžné platby kartou můžete získat část svých peněz zpět. Například Česká spořitelna nabízí službu Moneyback, kdy se vám z každého nákupu u vybraných obchodníků vrátí zpět na účet určité procento. Měsíčně si tak můžete přijít až na 500 korun.

Částka vám přijde na účet vždycky zpětně a jednotlivé nabídky se pravidelně obměňují. Dejte si tyto peníze stranou na spořicí účet. Časem se z nich stane příjemná hromádka, kterou můžete použít na větší výdaje.