Video placeholde

Na mysteriózní silnici v Ománu jedou auta do kopce s vypnutým motorem. Je to gravitační zázrak nebo podvod?

Když zahnete ze silnice číslo 49, která v jižním Ománu spojuje města Salála a Mirbat, dostanete se do bodu, které bývá označováno jako antigravitační kopec či jednoduše záhadné místo. Jak ukazují i naše dvě videa, vytáhnete zde klíček ze zapalování, motor utichne, ale auto pořád pokračuje v jízdě do kopce. Jak je to možné? Skutečně tady působí nějaké magnetické nebo nadpřirozené síly, nebo je to pouhý optický klam?

Na tomto místě v guvernorátu Dafár v jižním Ománu se zastavuje mnoho lidí a zkoušejí, zda unikátní jev existuje a funguje. Ano, existuje, vyzkoušel jsem to s našim ománským řidičem Alím. Otázkou ale je, co neobvyklý úkaz způsobuje. Podobných a la gravitačních kopců je totiž po světě celá řada.

Když přijedete na Místo gravitace, které je dokonce označeno zelenou dopravní značkou, tak nic nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o nějaký podvod. Ve směru, kterým jezdí auta s vypnutým motorem, to skutečně vypadá, že se silnice mírně zvedá. Dvakrát jsem místo projel autem a dvakrát ho prošel pěšky. Prostě kopeček. Přesto auto jede bez motoru nahoru. Může u toho dosáhnout rychlosti až 40 kilometrů.

Pokud byste chtěli záhadu, která se stala v Ománu velmi oblíbenou turistickou atrakcí (a bylo by škoda ji kazit), odhalit, museli byste od silnice o hodně poodstoupit. Uspořádání okolního terénu zde totiž vytváří optický klam, díky němuž se mírný svah dolů jeví jako cesta do kopce. Nejdůležitějším faktorem, který přispívá k pozoruhodné optické iluzi, je zcela nebo z větší části zakrytý horizont. Bez horizontu je podle odborníků pro člověka obtížné posoudit sklon povrchu, protože chybí spolehlivý referenční bod. Dokonce tyto věci zkoumali různí experti. Například vědci z univerzit v italské Padově a Pavii zjistili, že bez skutečného horizontu, který by byl v dohledu, mohou lidský mozek „oklamat“ i běžné orientační body, jako jsou stromy a značky.

Opačný jev – cesta do kopce, která se jeví jako rovná – je například v cyklistických závodech známá jako „falešná rovina“.

K ománskému Místu gravitace se většina lidí dostane, když míří do údolí Wadi Darbat, kde na rozdíl od většiny pouštního Ománu najdete zelená místa, potůčky, říčky a krásné vodopády. Po cestě, ale to je v této zemi naprosto obvyklé, potkáte i stovky velbloudů, které se potupují úplně všude. I v okolí antigravitačního kopce.