Zdroj: Sazka

O vánočních tradicích: Jaký mají původ nejoblíbenější dárkové losy?

S Vánoci přichází čas na zázraky, které dovedou vykouzlit i malé dárky. Milá pozornost potěší každého. V Čechách se už zažilo, že mezi jednu z nejoblíbenějších maličkostí patří stírací losy inspirované právě adventními tradicemi. Podívejte se s námi, kde mají svůj původ.

1.      Adventní kalendář

Přejete si prožít milionový advent? Toto přání může splnit los Adventní kalendář. Každý adventní den setřete jedno políčko a ucítíte kouzelnou vůni vánočních perníčků. Úplně první adventní kalendář přitom pochází už z roku 1851. V té době se každý kousek vyráběl z tvrdého papíru a za zavřenými okénky se nejčastěji ukrývaly obrázky malebné vesničky či města nebo veršíky z Bible. Původním cílem prvních adventních kalendářů bylo připomenout dětem vánoční události a zpříjemnit jim čekání na dárky. Dnes jsou populární kalendáře plněné čokoládou. Pokud ale dáváte přednost méně kalorické variantě, dopřejte si hravý a zároveň napínavý prosinec s losem Adventní kalendář. Domácnost navoní pravou vánoční atmosféru a třeba okusíte i to, jak může vonět výhra 1 milion korun.

2.      Zlatá šupina pod talíř

Při štědrovečerní večeři se dávají šupiny pod talíř, aby byl po celý rok dostatek peněz. Zvyk dříve býval spojen s hojností úrody a sklizně. Kapří šupinku si pak dáváme na celý rok do peněženky, aby svým kouzlem držela peněženku plnou. Tradicí se inspiroval los Zlatá šupina, který může dokonce nějaké finanční přilepšení rovnou přinést. Zlatá šupina poslouží i jako originální jmenovka na dárek nebo štědrovečerní stůl. Pod stírací plochou ukrývá kromě částek i malá poselství do nového roku. A co když právě ve vašem losu bude spolu s poselstvím jedna ze 100 výher ve výši 30 tisíc korun? Uděláte si druhé Vánoce?

3.      Vánoční přání

První vánoční pohlednice se zrodila v Británii, a to už v roce 1843 s přáním veselých Vánoc a šťastného nového roku. V době svého vzniku se nápad příliš neujal, možná kvůli vysoké ceně. Jedna pohlednice stála šilink, což bylo hodně peněz. Móda vánočních pohlednic přišla až o pár desítek let později. U nás už vánoční pohlednice stále častěji nahrazují textové zprávy a e-maily, ve Velké Británii jsou stále oblíbené klasické papírové vánoční pohlednice. Každý rok jich před Vánoci pošlou obyvatelé Spojeného království skoro miliardu, jedná se totiž o jednu z nejmilejších tradic, jak svým blízkým dát vědět, že na ně myslíte. S losem Vánoční přání potom můžete potěšit svou rodinu a přátelé hned dvakrát. Na jednu stranu přání jim napíšete osobní věnování, na druhé straně si budou moci setřít svoji výhru. A ta nejvyšší? 3× 1 milion korun.

4.      Zlatá rybka jako z pohádky

Každá správná zlatá rybka by měla umět splnit tři přání. Zlatá rybka od Sazky to rozhodně dokáže. Zlatá rybka je přitom původně pohádkové, kouzelné zvíře, které obyčejně splní tři přání tomu, kdo ji pustí na svobodu. V České republice vešla ve známost především díky Puškinově Pohádce o rybáři a rybce. Zajímavostí je, že za opravdovou zlatou rybku je v České republice považován karas zlatý. V asijských zemích zlatá ryba přání neplní, rybou symbolizující štěstí, zdraví, prosperitu a sílu je u nich baramundi malajský. Pokud i vy toužíte vyzkoušet, jestli vám umí rybka přinést štěstí, setřete si výherní los, kde můžete vyhrát 1 000 000 Kč, auto nebo dovolenou. Celkem na vás čeká více než 1,7 milionů výher.

5.      Zahřejte se!

Vánoční svetry nejen zahřejí, ale i pobaví. V případě, že vsadíte na nějaký nevkusně kýčovitý, budete rázem v centru pozornosti. Kde se vlastně trend přehnaných vánočních svetrů vzal? Největším průkopníkem svátečního pleteného modelu se v osmdesátých letech minulého století stal Cliff Huxtable alias Bill Cosby z proslulého seriálu Cosby Show. V roce 2001 přichází na scénu film Deník Bridget Jonesové a v ní nepřehlédnutelný Mark Darcy s ručně pleteným svetrem, na němž se vyjímá hlava soba. Od uvedení filmu do kin začala popularita nevkusných vánočních svetrů znovu stoupat. Kultovními svetry se inspiroval také Šťastný a veselý los, se kterým může zkusit své vánoční štěstí úplně každý a za 50 Kč vyhrát jednu z hlavních výher. Ty nejvyšší jsou 500 000 Kč.

Hraj s rozumem | Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost. Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.