Zdroj: Depositphotos.com

Sezona adventních trhů je za dveřmi. Kam se vydat?

Svařené víno, vánoční punč, spoustu dobrot, suvenýry a sváteční atmosféra. Adventní trhy jsou za rohem a letos by je po dlouhé době neměla nijak zásadně ovlivnit proticovidová opatření, jako tomu bylo v předešlých letech. Kam byste se vydali nejraději? Přečtěte si naše tipy.

Adventní trhy v České republice

Tradičně nejhezčí adventní trhy v České republice se konají v Českém Krumlově, v Olomouci, v Karlových Varech nebo v Brně. Všude letos začínají 26. listopadu na první adventní víkend. Do Olomouce však můžete zamířit už 19. listopadu. Ve všech městech vám bude na návštěvu stačit jeden celý den, návštěvu však můžete spojit i s nejrůznějšími památkami a strávit zde alespoň víkend od pátku do neděle. S rezervací ubytování si ale pospěšte, kapacity hotelů se rychle plní a ceny pravděpodobně půjdou nahoru.

Náš tip: Pokud se vydáte do Brna, nevynechejte ochutnávku turbomoštu, který je místním fenoménem a teče tu proudem. Jedná se o tradiční mošt s jabkovicí. Můžete však narazit i na jiné varianty.

Adventní trhy na Slovensku

Slovenským adventním trhům vévodí Bratislava, Trnava, Žilina nebo Trenčín. Všude se z Čech dostanete vlakem, lístky v adventním termínech však mohou vyjít trochu dráž. Je tak na zvážení, zda se nevyplatí jet autem. O to spíše, pokud cestujete ve více lidech a můžete si náklady na cestu rozdělit. Na slovenské trhy si vyhraďte celý víkend a na místě nezapomeňte ochutnat speciality s Tatranským čajem.

Adventní trhy v Německu

Obyvatelé západní části naší republiky možná raději zamíří do Německa, které mají blíž. Mezi nejmalebnější německé adventní trhy patří bezesporu ty v Drážďanech, v Berlíně nebo v Norimberku. Za nás doporučujeme navštívit Norimberk, kde trhy začínají 25. listopadu a které patří mezi ty nejkrásnější. Kouzelnou atmosféru jim dodává historické centrum s typickými hrázděnými domy. Ochutnat musíte norimberské klobásy, mandlové sušenky, perník nebo vaječný punč se šlehačkou.

Náš tip: Vyrazte v první polovině prosince a nakupte zde ručně vyráběné vánoční ozdoby na stromeček.

Adventní trhy v Rakousku

Některé adventní trhy v Rakousku začínají už v polovině listopadu. Vánoční atmosféru si tak s předstihem můžete užít například ve Vídni. Autem je však dobře dostupný i Salzburg nebo Innsbruck, jehož jedinečnou atmosféru dotváří hory a průzračná řeka Inn, která městem protéká. Čeká tu na vás 6 různých trhů a více jak 200 stánků.

Pokud se vydáte na vánoční trhy do zahraničí, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění. Na poslední chvíli tak můžete učinit například na internetovém srovnávači pojištění Klik.cz. Pojištění na víkend vás vyjde na pár korun.