Numismatické potřeby – obaly na stříbrné mince a rukavičky

Numismatické potřeby – obaly na stříbrné mince a rukavičky Zdroj: SAFE HERITAGE a.s.

Znáte rozdíl mezi numismatikou a notafilií? Poznejte obory sběratelství

Zvažujete sbírání mincí nebo bankovek? Nebo už jste s tímto koníčkem dokonce začali? Pak byste se měli dozvědět více o tomto konkrétním oboru sběratelství. Seznamte se s numismatikou a notafilií.

Sběratelské mince či bankovky může člověk sbírat pro možnou budoucí hodnotu a uchování peněz i čistě pro radost z rozšiřující se sbírky. Ať už máte důvod jakýkoli, je dobré znát o tomto druhu sběratelství několik informací.

Čím se zabývá numismatika?

Numismatika je poměrně známá historická věda zaměřující se na platební prostředky, hlavně mince a jejich formy. Zároveň je takto označován i obor zabývající se sběratelstvím mincí a medailí. V historii sbírala mince především šlechta, dnes je tato záliba koníčkem lidí různého původu ze všech koutů světa.

Nejde ovšem pouze o volnočasovou aktivitu, ale také o investiční nástroj. V mezinárodních aukcích se dají hodnotné sbírky prodat za skvělé ceny. Starší sběratelé mnohdy prodávají své sbírky, aby se zajistili na stáří. Zajímavé a vzácné kusy dokážou vyhnat cenu do závratných výšek. Například MUDr. Hugo Polák vydražil pražský desetidukát císaře Matyáše II. z roku 1613 za neuvěřitelných 2 691 000 Kč.

Co je notafilie?

Notafilie je další ze sběratelských oborů a zabývá se sběratelstvím bankovek. Oproti numismatice je o hodně mladší. V ČR historie notafilie sahá teprve do druhé poloviny 20. století. Stejně jako mince také bankovky mohou být dobrou investicí. V České republice se v roce 2020 vydražila pětitisícová státovka za rekordních 12 100 000 Kč.

Hlavním kritériem, které určuje cenu bankovky, je mezi sběrateli její vzácnost. V tuzemsku existuje hodnocení kvality na sedmistupňové škále od N, jakožto naprosto perfektního a dosud neobíhajícího exempláře, až po číslo 5, což je špatný, znečištěný, silně překládaný nebo roztržený exemplář.

Odborný dohled

Bankovkami, mincemi, řády a vyznamenáními se zabývá Česká numismatická společnost. Má přibližně 2000 členů. Organizace realizuje neveřejné členské aukce, přednášky, výstavy, exkurze a vydává různé publikace.