Luxusní hotel Tauern SPA v oblasti Zell am See-Kaprun

Luxusní hotel Tauern SPA v oblasti Zell am See-Kaprun Zdroj: Archiv Tauern SPA Zell am See-Kaprun

Zima ve velehorách, to dávno nejsou jen lyže a sněžnice
Kitzsteinhorn
Pohled z Mitterbergu
Freestyle na Kitzsteinhornu
Kitzsteinhorn
9
Fotogalerie

Rakouské Alpy jsou pro Čechy zimní destinací číslo jedna. Co nového nabízí oblast Zell am See-Kaprun?

Po dvě dlouhé zimy žili milovníci zimních sportů kvůli koronavirové pandemii v nejistotě. Letos by se měly „hory“ vrátit s plnou parádou, a to i přes věštby vyšších cen. V Rakousku tak opět uslyšíme hlasitý pozdrav Servus! Podívejme se, co nás čeká v regionu Zell am See-Kaprun ve spolkové zemi Salcbursko, která je mezi českými turisty nejnavštěvovanějším rakouským regionem (následuje Tyrolsko a pak s velkým odstupem Štýrsko). Mimochodem, Češi tráví v Rakousku, své zimní destinaci numero uno, každoročně celkem přes tři miliony nocí; právě tři noci jsou průměrná doba jednoho pobytu, v zimě pak přenocujeme čtyřikrát, typicky v pěkných apartmánech.

Jedním z nejoblíbenějších rekreačních regionů v celých Alpách je Zell am See-Kaprun. Je dobře známý i v Česku, protože zimní sezóna zde díky ledovcovému lyžařskému areálu začíná brzy na podzim a končí až s příchodem léta. Jsou zde tři oblasti vyhovující jak náročným sportovcům, tak začátečníkům či rodinám s dětmi: Kitzsteinhorn, Schmittenhöhe a Maiskogel. Nové lanovky 3K K-onnection a zellamseeXpress plus dalších 47 lanovek a vleků schopných převézt celkem 90 000 lidí v hodině otevírají brány do jednoho z největších lyžařských areálů v Rakousku s celkem 408 kilometry sjezdovek.

Na ty návštěvníkům stačí jediná karta, Ski Alpin Card, která slouží pro Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Schmittenhöhe v Zell am See a na kaprunský vrchol Kitzsteinhorn, čnící do výše 3203 m n. m. Akční sjezdovku v XXL formátu pak najdete na Schmittenhöhe; s délkou 1300 metrů se jedná o nejdelší funslope na světě. A co že si máte představit pod pojmem funslope? Skokánky, tunely, ostré zatáčky, vlny a lesní pasáže – prostě dobrodružství! 

Noční trasy? My raději dobré jídlo

Lyžařský areál Schmittenhöhe se pyšní rozmanitými sjezdovkami i nádhernými panoramatickými výhledy na jezero Zeller See a na více než třicet třítisícových vrcholů Vysokých Taur. Je zde jedna z nejdelších a nejpozoruhodnějších sjezdovek na světě, černá sjezdovka Trass s převýšením přes 1 000 metrů a sklonem až 70 stupňů. Středisko Kitzsteinhorn je nejen jedinou ledovcovou lyžařskou oblastí v Salcbursku, ale také celoroční vysokohorskou destinací. Na vrchol Top of Salzburg v nadmořské výšce 3029 metrů se dostanete přímo z centra Kaprunu lanovkou 3K K-onnection.

Na Schmittenhöhe si také můžete užít severské potěšení z vysokohorského běhu na lyžích s úchvatnými výhledy; bruslařská stezka kolem jezera Plettsaukopfsee začíná u horní stanice lanovky CityXpress. Pro ty, kteří si chtějí udělat kolečko i večer, jsou připraveny tři noční trasy. Já ovšem dávám po celodenní aktivitě přednost dobré večeři…

Trhy, boby, svařáček

Na zimní dovolenou nejezdí jen sportovně zaměření lidé, ale i romantici. Pro ně je předvánoční období v Zell am See-Kaprun ideální. Pečlivě vyzdobené chaty – místní jsou hračičkou – v období adventu nabízejí posezení během procházek po městě. Ručně vyrobené dřevěné hračky, svařené víno, čerstvě upečené vánoční cukroví, pražené mandle i domácí pletené výrobky, to všechno zde najdete. V samotném Kaprunu je hezká atmosféra na farním vánočním trhu v Kirchbichlu 25. a 26. listopadu a na hvězdném vánočním trhu na hradě Kaprun 10. a 11. prosince. A závěrem tip Reflexu pro rodiče malých i větších dětí: Maisiflitzer Alpine Coaster je celoroční bobová dráha na Maiskogelu – zábava a zaručený adrenalin pro celou rodinu. Sjezd trvá zhruba deset minut, záleží jen na rychlosti, kterou si jezdci sami určují.