Zdroj: Lampenwelt GmbH

Vybíráme tu pravou zářivku

K čemu by nám bylo svítidlo bez zářivky? Když už si vybereme nějaké pěkné, které se nám líbí, hodí se i do interiéru a mělo by prostor dostatečně osvítit, musíme si k němu také pořídit vhodnou zářivku. Jak na to?

Když se řekne zářivka

Zářivka, nebo také jinak zářivková trubice, obsahuje vzácný plyn a malé množství rtuti. Výbojem plynu, při kterém skleněnou prochází elektrony, které reagují s fluorescenčním povlakem, se generuje světlo. Ke správnému fungování zářivky potřebují předřadník, díky kterému neblikají, navíc se mohou stmívat. Jaké jsou další přednosti zářivek?

  • Mají skvělou světelnou účinnost.
  • Potěší dlouhou životností.
  • Jejich přednost je i v dobrém podání barev.

Kam můžete zářivky nainstalovat?

Zářivky asi znáte z obchodů, kanceláří, parkovišť a různých skladů, své uplatnění ale mají i v domácnosti. Využít je můžete třeba k osvícení technických místností, koupelen, garáží, sklepů nebo prádelny.

Na čem záleží, když vybíráte zářivku?

Asi tím prvním, na co byste se měli zaměřit, je objímka, následuje délka a příkon zářivky, rozlišují se i podle rozteče kolíků nebo průměru trubice. Mezi ty nejoblíbenější patří zářivky T5 / G5 a T8 / G13. Na co se ještě zaměřit?

Lampenwelt GmbH

Zvolte si správnou barvu světla

Zářivku je třeba vybírat hlavně podle výkonu, jen tak si můžete zvolit tu pravou intenzitu osvětlení. Spolu s ní jde ruku v ruce i barevná teplota zářivky. Ta se udává v kelvinech, a čím je teplota barvy nižší, tím zářivka svítí teplejším a žlutějším světlem. Teplá barva světla se hodí tam, kde se chcete cítit příjemně, uvolnit se, relaxovat.

Čím je teplota barvy naopak vyšší, tím je světlo studenější, bělejší, objevit se mohou i modré tóny. Takové teplo na nás působí studeně, je ideální tam, kde se potřebujeme soustředit.

  • Teplá bílá má hodnotu asi 2700 K, vydává příjemné nažloutlé světlo a instalovat ji můžete tam, kde se nepotřebujete dlouho soustředit.
  • Bílá barvasvětla má hodnotu okolo 4000 K a hodí se na čtení nebo studium.
  • Zářivky s barevnou teplotou kolem 6500 K neunavují oči, podporují váš výkon, umožňují kontrastní vidění a hodí se do knihoven, kancelářských prostor, přednáškových sálů a vůbec všude, kde namáháte oči.

Dáte přednost LED zářivkám? Pozor na správný příkon!

LED zářivky mají spoustu předností, kromě ještě delší životnosti a energetické úspornosti jsou k dostání i v různých tvarech. Nahradit jimi můžete i klasickou zářivku, stačí ji zapojit a odstranit startér, který k jejímu provozu není třeba.

Když si LED zářivku vybíráte, musíte si pohlídat správný příkon. Jejich spotřeba je až o 80 % nižší než u tradičních žárovek, takže můžete vsadit i na nižší příkon.