Zdroj: Foto banka 123RF

3 tipy, jak pečovat o svůj MacBook

MacBook není zrovna věc, kterou byste si kupovali každý týden. Proto jsme připravili 3 tipy, které vám pomohou s péčí o vašeho jablečného miláčka.

Pozor na prach a nečistoty!

Pokud má někdo docela drahý MacBook, stará se o něj zpravidla lépe než sebe. Přesto není od věci si osvěžit, jak jej správně čistit (můžete tak čistit i váš iPhone a případně i AirPods – na mřížku mikrofonu si pak vezměte suchou vatovou tyčinku):

·       Vyberte si měkký hadřík, který nepouští chlupy. Zapomeňte na ubrousek, kapesník nebo kuchyňskou utěrku – ty mohou obzvláště citlivou obrazovku opravdu poškrábat.

·       Před samotným čištěním nezapomeňte přístroj odpojit od všech ostatních zařízení a kabelů. V ideálním případě jej i rovnou vypněte.

·       Rozhodně na hadřík netlačte, přílišný tlak může notebook (a displej obzvlášť) poškodit.

·       Chcete použít čisticí prostředek? Zvolte ten bez obsahu bělidla nebo peroxidu vodíku. V ideálním případě používejte prostředky, které jsou speciálně vyrobené pro čištění notebooku. Můžete využít i čistou vodu – vždy ale hadřík jen lehce navlhčete.

·       Čisticí prostředek naneste na hadřík, nikdy ne na přístroj samotný.

·       Zamezte, aby se vlhkost dostala do otvorů.

Není také od věci jednou za čas svěřit MacBook do rukou profesionála. V autorizovaných servisech vám vašeho miláčka kompletně šetrně vyčistí i uvnitř. Nečistoty vně přístroje mohou mít vliv na výkon, ale i provozní teplotu a hlučnost. Společně s čištěním provedou technici i speciální pastování procesoru.

Co je to pastování? Některé součástky uvnitř přístroje jsou pokryté speciální teplovodivou pastou – společně se senzory větráčku odvádí teplo chladicími prvky ven. Problém ale nastává v okamžiku, kdy se ucpe chlazení – teplovodivá pasta se speče a místo chlazení nastává opačný efekt. Autorizované servisy doporučují čištění společně s pastováním zhruba jednou za 12 měsíců. Díky pravidelné vnitřní i vnější údržbě vám bude váš MacBook sloužit mnohem déle.

Ale pozor, čištění by mělo probíhat i v rámci softwaru. Nezapomeňte si proto jednou za čas pročistit disk od aplikací, které už nevyužíváte. S tím vám pomohou například aplikace: CCleaner, OnyX nebo AppCleaner.

Režim spánku nebo úplné vypnutí?

Pozor na režim spánku, který jistě hojně využíváte. Čas od času nezapomeňte váš MacBook také vypnout. Během režimu spánku totiž počítač pořád využívá baterii a je prakticky pořád ve střehu. Stejně jako si ale potřebujete odpočinout vy, potřebuje to i váš jablečný miláček. Dopřejte mu i restart – načte si sám všechny aktualizace a zase poběží o něco rychleji a bez problémů.

Vlhko a teplo není ideální prostředí

Stejně jako telefon, ani MacBook neholduje teplotním extrémům. Nerozumí si moc s přímým sluncem a slanou vodou, k práci u lehátka na pláži proto raději využívejte tužku a papír. Sůl a vlhkost může poškodit vnitřek notebooku. A takové oblíbené sledování filmů ve vaně může dokonce díky vyšší koncentraci vlhkosti vést ke korozi některých kovových součástek (koroze narušuje strukturu kovů a tím je znehodnocuje).

Používáte počítač také přímo z postele? Pak si pod něj nezapomínejte vždy dát tvrdou podložku. A pozor také na to, že i peřina může ucpat větrací systém. A v jakých podmínkách pracuje MacBook nejlépe? Výrobce uvádí spíše chladnější a suché místo s teplotou okolo 10 až 35 °C.