Seznamovací aplikace Tinder (ilustrační foto)

Seznamovací aplikace Tinder (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

Vynikající úlovky můžete najít na instagramovém profilu PlanetaTinder.
Další vynikající úlovky můžete najít na instagramovém profilu PlanetaTinder.
Další vynikající úlovky můžete najít na instagramovém profilu PlanetaTinder.
Další vynikající úlovky můžete najít na instagramovém profilu PlanetaTinder.
Další vynikající úlovky můžete najít na instagramovém profilu PlanetaTinder.
20
Fotogalerie

„Nejseš kapr? Že bych tě naklepal v kuchyni." Tinder slaví deset let, podívejte se na nejlepší špeky

Seznamovací aplikace Tinder slaví své první jubilejní výročí, je v provozu už celých deset let a za tu dobu se stala nedílnou součástí života většiny single lidí. A nemalého počtu zadaných lidí. Každý, kdo se na síti někdy ocitl, zažil jistě něco, hm, řekněme nezvyklého. A to, co se děje na appce, je ještě nic oproti tomu, co se děje v ní a za ní.

Titulek článku by mohl říkat: „Tinder slaví jublieum! Seznamujeme se přes něj již deset let!” Ale trefnější by bylo říct: „Tinder vás zneužívá už deset let!” Víte, v samotném jádru téhle aplikace je zásadní problém, který sdílí se všemi dalšími placenými seznamkami. Totiž Tinder ve skutečnosti nechce, abyste si díky němu našli co nejdřív partnera na celý život, protože to znamená ztrátu dvou potenciálně platících zákazníků.

Čachry s čísly

OK, princip je jednoduchý, že. Ostatně aplikace vznikla během tří týdnů na principu „co takhle seznamovací hot-or-not hra”. Zaregistrujete se, dáte aplikaci své fotky a pak už si prohlížíte potenciální partnery. Líbí? Swipnete (tedy hodíte na display) profil doprava. Nelíbí? Swipnete doleva. Pokud swipnete doprava někoho, kdo swipnul doprava vás, máte match a můžete si začít psát. Jednoduše geniální.

Jenže takhle to fungovalo kdysi. Tinder s vámi dávno nehraje fér. Primárním účelem aplikace je vydělat, ne vás seznámit, takže začíná hrát hry s vaším účtem v podstatě od chvíle, kdy se zaregistrujete. Podle vašeho věku, pohlaví a sexuální preference vyhodnotí algoritmus, kolik musíte zhruba dostat matchů a v jaké frekvenci. Takže po registraci vám jich nasolí hodně, abyste se cítili na aplikaci dobře… a pak postupně ubírá. A čím zoufalejší jste a čím víc vám klesá sebevědomí, tím neodbytněji vám Tinder nabízí placenou verzi.

Placené verze nabízejí například superliky, to jest, váš lajk se objeví i někomu, kdo vás ještě doprava neswipnul. Nebo se naopak můžete podívat, kdo vás swipnul doprava a vybrat si z nich. Dostanete neomezený počet liků a swipů, protože v základní verzi nemůžete swipovat neomezeně. 

A tak dále a tak podobně. A teď pozor, ceny za prémiové verze Tinderu se liší podle vašeho věku, sexuální orientace a pohlaví. Tinder třeba ví, že mužů je na appce mnohem více než žen a starší muži jsou ochotni zaplatit víc peněz. Takže ceny pro heteráka nad třicítkou oproti dvacetileté queer holce jsou téměř několikanásobné. A to ani nemluvíme o tom, že aplikace má v sobě algoritmus, který vám přidělí „hodnocení atraktivity”, a pracuje i s ní.

A třešinkou na dortu jsou atraktivní profily neexistujících lidí, kteří vás swipují doprava, když máte zaplaceno. Čistě proto, abyste měli pocit, že se to vyplácí.  

Bizarní roboti, bizarní lidé

Největším bizárem ale nejsou algoritmy, fakové profily a podivné byznysové praktiky, jsou to vždycky lidé. Ta temnější stránka je, že na Tinderu můžete potkat hromadu sexuálních predátorů… co víc, přímo v Tinderu můžete potkat hromadu sexuálních predátorů. Ostatně členové představenstva byli několikrát souzeni a několikrát museli platiti mimosoudní vyrovnání za sexismus a sexuální obtěžování na pracovišti. 

Je ale pravda, že to se nás koncových uživatelů úplně netýká. Nás se týkají lidé, se kterými si píšeme. A to může být vážně jízda. Schválně se na nejlepší špeky podívejte do naší galerie, screeny nám byly propůjčeny z instagramového profilu Planeta Tinder, tak ho můžete navštívit a sledovat, když se vám budou konverzace líbit. 

A sami se rozhodněte, jestli by někdo měl tu appku vypnout nebo jestli si zaslouží dalších deset let.