Zdroj: Foto banka 123RF

Děti a tablet: Pokrok nezastavíte

Spojení dětí a technologie je častým tématem v mediích, ale i v čekárně pediatrů. Někdo říká, že tablety a jiná elektronika dětem do ruky prostě nepatří. Někteří odborníci zase na základě věku stanovili doporučený čas strávený u obrazovky chytrého zařízení. Ať už patříte do kteréhokoliv tábora, jedno je jisté. Vaše děti se do moderního technologického světa narodily.

Buďte sami příkladem

Děti se učí pozorováním svých rodičů. To, co dělá rodič, bude i dítě považovat za správné a bude se ve stejně situaci chovat stejně, jako to vidělo u svého rodiče.

Pokud tedy dítě vidí, že si celý den ťukáte něco do svého jablečného zařízení typu iPad, je předem jasné, že si se stavebnicí asi nebude chtít hrát. Buďte proto příkladem, pokud chcete, aby si dítě oblíbilo čtení knih, musíte si začít číst s ním. Chcete, aby mělo rádo sport? Musíte se společně vydat na projížďku na kole, nebo na fotbalový zápas.

Závislost na obrazovce se netýká jen dětí. Pokud chcete děti naučit mít zdravý vztah k technologiím, začněte od sebe. Zkuste si sami týden měřit, kolik času trávíte na svém telefonu, které aplikace nejvíce „žerou“ váš čas. Co Instagram, Facebook nebo YouTube? Možná budete překvapeni, kolik času trávíte nad obrazovkou. Stanovte si reálný cíl v podobě limitu na den.

Společně se domluvte na pravidlech

Teď už sami víte, kolik času denně strávíte používáním tabletu, telefonu. U dětí ve školním věku se společně dohodněte na reálné době, kterou mohou strávit u obrazovky. Nezapomeňte jim vysvětlit smysl těchto zařízení a také jim představte, jaký vliv na ně může mít přílišné používání nejrůznějších aplikací. Vysvětlete jim, že se závislost na monitoru nijak neliší od jiných závislostí, o kterých už mohly slyšet z rádia, ve škole nebo jinde.

Tablety Microsoft mají zabudovanou aplikaci Zabezpečení rodiny, která vám pomůže udržet stanovený denní limit. Nastavíte dětem limit nejenom v rámci zařízení Windows, jako je počítač, ale můžete stejně nastavit limit i na oblíbeném Xboxu.

Jablečná zařízení zase disponují aplikací Čas u obrazovky, který měří, jak dlouho trávíte čas v jednotlivých aplikacích. Můžete také zablokovat nebo omezit konkrétní aplikace a funkce, případně zamezit stahování a nakupování.

Naučte děti pracovat s digitálními médii

Zákazy u dětí většinou nepomáhají, spíše ještě více podnítí přirozenou dětskou zvědavost. Pravidelně děti v oblasti mediální výchovy vzdělávejte. Měli byste vědět, na jakých webech se dítě pravidelně pohybuje, vysvětlete jim, jak si ověřit zprávy na internetu, co to jsou fake news a hoaxy. Naučte je rozeznávat rozdíly mezi seriózním zpravodajstvím a mezi bulvárním zpravodajstvím.

3 aplikace, které děti zabaví a naučí

Ukažte dětem, že jsou moderní technologie (jako třeba tablety) užitečným nástrojem, ale ať si je nepletou s hračkou. Je velký rozdíl mezi tím, kdy děti jen pasivně konzumují obsah, nebo se systematicky učí, jak s technologiemi pracovat. S učením vám mohou pomoci nejrůznější aplikace:

  • Aplikace Edudadoo je určena pro předškoláky. Zahrajete si s dětmi pexeso, díky malování budou rozvíjet jemnou motoriku a k nejrůznějším zvukům přiřadí obrázek toho, kdo daný zvuk vydává.
  • Aplikace Matemág představí dětem matematiku v hravé formě. Hodí se pro děti od 5 do 9 let. Princip aplikace spočívá v příběhu celé hry, při které pomáhají děti hrdinům překonávat nejrůznější překážky. Děti objevují svět matematiky vlastní motivací a trénují své matematické a logické myšlení.
  • Aplikace Busy Water je pouze v angličtině, ale nemusíte se bát, že by ji dítě nepochopilo. Hra spočívá v tom, že se dítě snaží pomoci rybičce Archie, která se dostala do potrubí. Dítě se tak seznámí s jednoduchými fyzikálními zákony a musí při řešení problémů zapojit svou kreativitu.