Zdroj: Depositphotos.com

Česko a Slovensko zažilo draft snů! Juraj Slafkovský je jedničkou draftu NHL 2022

Ohromný úspěch zažil Slovenský hokej v NHL. A zvládl to v době, kdy se v zámořské lize ani nehraje. Vůbec poprvé v historii mají Slováci jedničku draftu. Stal se jí osmnáctiletý Juraj Slafkovský, kterého si vybral Montreal Canadiens. K velkému překvapení brali naši sousedé i druhé místo, které obsadil Šimon Nemec s New Jersey Devils. V prvním kole draftu byli celkově vybráni dva Češi a tři Slováci. Co do počtu jde o jedno z nejúspěšnějších kol v historii. Lepší byl jen rok 2004, kdy byli vybráni čtyři Češi a dva Slováci. 

Velkou noc zažil slovenský i český hokej při letošním draftu do NHL. Ten se tradičně pořádá po sezoně v červenci. Tentokrát v Bell centre v Montrealu. Z prvního místa vybírali domácí Canadiens. První volba připadla hostitelskému celku vůbec poprvé od roku 1985. O to hezčí atmosféru měla vybraná jednička zažít.

Tak jako každý rok se dlouho spekulovalo, kdo se oním zlatým grálem stane. Volba Montrealu padla na slovenského hokejistu Juraje Slafkovského. Naši sousedé mají jedničku draftu vůbec poprvé v historii a je to pro tamní hokej obrovská událost. Média v Kanadě vyvíjejí na vybrané hráče obrovský tlak a nároky. Nezbývá než doufat, že si s obojím rodák z Košic poradí. Pamatujeme totiž i opačné případy. Vyprávět by mohla česká jednička draftu z roku 1999 Patrik Štefan, který se nejprve v zámoří příliš neprosadil a následně ukončil kariéru ze zdravotních důvodů.

Osmnáctiletý Slafkovský zazářil na letošní olympiádě i Mistrovství světa v dresu národního týmu, stabilní výkony ale podával i ve finském TPS Turku, kde se poprvé pravidelně dostal do základní sestavy. V rámci emotivního představení gratuloval Slafkovskému i legendární Zdeno Chára. Na to, jak dopadne nejužitečnější hráč letošní olympiády v dresu loňského finalisty NHL v následující sezoně, si můžete vsadit u Fortuny. Využít k tomu lze i bonus pro fanoušky hokeje.

S jídlem roste chuť a stejné to bylo i s výběry slovenských hráčů v NHL. Dvojkou letošního draftu se stal Šimon Nemec, kterého si vybrali Ďáblové z New Jersey. Rodák z Liptovského Mikuláše byl rovněž členem bronzového olympijského týmu a jeho defenzivní kvality se v NHL určitě budou hodit. Posledním Slovákem vybraným v prvním kole byl Filip Mešár, který zamíří za Slafkovským do Montrealu. 

Ani Češi se na výběr svého hráče nenačekali příliš dlouho. Jako šestý hráč v pořadí byl vybrán obránce David Jiříček, který zářil v dresu Škody Plzeň. K vidění byl i ve výběru kouče Jalonena na Mistrovství světa ve Finsku. Urostlý rodák z Klatov při ceremonii těžko skrýval emoce. Draft do NHL byl jeho splněným snem a pro náš národní tým svítí defenzivní naděje, jakou jsme dlouho neměli. Do zařazení mezi velikány jako jsou Židlický, Kaberle nebo Šlégr mu ale ještě zbývá v dresu Columbusu Blue Jackets spousta práce. Výběr našich hráčů v prvním kole uzavřel z dvacátého osmého místa Jiří Kulich. Šikovného útočníka jste mohli letos vídat v dresu extraligových Karlových Varů. Výběr do NHL oslavil stylově s kulichem na hlavě, který nese jeho jméno. V zámoří přirovnávaný hráč k Patriku Eliášovi bude nastupovat za Buffalo Sabers. Sezona NHL začne 7. října 2022 a v rámci Global Series zavítá i do Prahy. V rámci zápasu San José a Nashvillu uvidíme i Tomáše Hertla. Na zápasy si můžete vsadit u Fortuny.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.