Zdroj: Shutterstock

Jak v létě ušetřit na energiích? Pomůžou i maličkosti!

Ceny energií letí nahoru raketovou rychlostí a tento trend se nezastaví ani v příštích měsících. Není divu, že každý z nás hledá cesty, jak na energiích ušetřit. Možností je řada, ale jen některé z nich jsou opravdu účinné. Na nejčastější dotazy odpovídá Roman Šmíd, vedoucí prodeje společnosti Dobrá Energie, dceřiné firmy společnosti epet.

Chystám se na dovolenou, je nějaký způsob, jak ušetřit energii po dobu mé nepřítomnosti doma?

Odpojte všechny elektrospotřebiče vyjma lednice z pohotovostního neboli stand-by režimu. Vyplatí se také své spotřebiče napojit na prodlužovací kabel s vypínačem, díky jehož sepnutí odpojíte od elektřiny několik elektrických zařízení najednou. Kromě uspořených peněz vám poděkuje také životní prostředí.

Co mám udělat s počítačem?

Léto nabízí mnoho příležitostí k tomu, abychom trávili co možná nejvíce času venku. Váš počítač ale i ve chvíli, kdy na něm nepracujete, spotřebovává více než 60 % běžného množství energie. Až se tedy vydáte ven, třeba na odpolední koupání nebo celodenní výlet, nezapomeňte počítač vypnout nebo ho uvést do režimu spánku.

Roman Šmíd, vedoucí prodeje společnosti Dobrá Energie, dceřiné firmy společnosti epet.Roman Šmíd, vedoucí prodeje společnosti Dobrá Energie, dceřiné firmy společnosti epet. | Michaela Szkanderová

Dají se peníze uspořit i při koupání? Přece jen se v létě člověk více potí a myje.

Možná vás to překvapí, ale ohřívání vody je jednou z nejvýznamnějších položek na vaší faktuře za energie – činí až 30 % celkové částky. Během teplých dnů vyměňte teplou vodu za rychlou sprchu, ideálně studenou, která vás navíc příjemně osvěží. Pokud vás ale otužování neláká, vypněte teplou vodu alespoň při nanášení šampónu a sprchového gelu.

Často používám také sušičku na prádlo, dá se nějak nahradit?

Využijte slunečního záření a tepla a sušte prádlo venku nebo na zahradě. A když už jsme u prádla, pamatujte také na to, že pro běžné praní stačí teplota 40 °C.

Další tipy, jak v létě ušetřit na energiích najdete zde

Roman Šmíd je vedoucí prodeje společnosti Dobrá Energie, dceřiné firmy společnosti epet.