Zdroj: Shutterstock

Hledáte originální dárek k narozeninám? Vyzkoušejte zlaté mince

Zlato je symbolem bohatství už odnepaměti. První zlaté mince razili lidé už v 7. století před naším letopočtem na území starověkého Řecka. Zlato tady s námi bylo, je a bude. Pokud hledáte originální dárek pro blízkého člověka, pouvažujte o zlaté minci nebo zlatém slitku.

Zlatý šperk po babičce = investice do zlata?

Když se řekne investování do zlata, spoustu z nás si představí strýčka Skrblíka z nejmenovaného kresleného seriálu, jak skáče ve svém trezoru do bazénu plného zlatých mincí. Investice do zlata mohou mít ale několik podob. Můžete si koupit zlaté slitky, zlaté cihly, zlaté mince a také speciální zlaté sběratelské mince.

O tom, že je zlato oblíbenou formou investic (respektive investování do vývoje ceny zlata), vypovídá i průzkum Barometru obliby spoření od Asociace českých stavebních spořitelen, který proběhl v 1. čtvrtletí 2022. 55 % dotázaných zvolilo investice do drahých kovů jako nejzajímavější možnost, do čeho investovat své peníze. Investice do drahých kovů dokonce předběhly stavební spoření, které drželo prvenství nejoblíbenějšího typu spoření od roku 2016.

Zlaté mince jsou vždy nejvyšší kvality (ryzí zlato) – což odpovídá hodnotě 24 karátů. Počet karátů vyjadřuje ryzost a kvalitu slitiny.

Zlatníci původně vyráběli i zlaté šperky z ryzího kovu, ale později jej začali legovat. To je výrobní proces, při kterém se čistá zlatá tavenina smíchá s jiným kovem. Výsledný šperk je odolnější a má hezčí barvu.

Velkou výhodou zlata, které se používá pro investice, je to, že nepodléhá DPH – prodejce z něj neodvádí 21 %. Zlato je tak pro vás o něco levnější a zaplatíte víceméně jen reálnou hodnotu cenného kovu.

Zlato se považuje za relativně bezpečnou formu investic. Neočekávejte však raketový výnos, platí, že byste měli mít své investiční portfolio co nejvíce rozprostřené do několika investičních produktů.

TIP: Inflační kalkulačka vám spočítá, o jak velkou část hodnoty svých peněz přijdete kvůli inflaci.

Zlaté mince vs. pamětní mince

Na zlatých mincích najdete vždy jejich nominální hodnotu, teoreticky byste s nimi mohli zaplatit oběd v restauraci. Je to dáno tím, že mince vydává instituce s povolením centrální banky. Zlaté mince jsou tak (v zemi výroby) zákonným platidlem stejně jako klasické peníze. Počítejte ale s tím, že si za zlatou minci připlatíte, její výroba je totiž složitější než výroba zlatého slitku.

Česká národní banka také průběžně vydává zlaté pamětní mince. Ty v sobě kromě investice do drahého kovu také skrývají investici do umění, vyrábí se totiž ručně. Takové sběratelské mince vyrobí ČNB v limitovaném počtu v konkrétní ražbě. Nakupování sběratelských zlatých mincí tak může být i zajímavým koníčkem.

Zlaté mince: Jak poznat jejich padělek?

V pohádkách vždy loupežníci zkoušeli pravost zlatého dukátu tím, že jej skousli. Pokud se na zlaté minci neobjevil žádný obtisk, loupežník si byl jist, že je mince pravá. Pravost zlaté mince se dá zjistit mnohem jednodušeji: Vezměte si na pomoc magnet. Na ryzí zlato nepůsobí magnetická síla. V případě, že magnet vaši zlatou minci „přitáhne“, je jasné, že obsahuje ocel. Bohužel jste si koupili jen hezký padělek.