Zdroj: Depositphotos.com

Nechce se vám utrácet za havarijní pojištění? Sjednejte si jeho mini variantu

S mini havarijním pojištěním si můžete pojistit pouze vybraná rizika za příznivou cenu. Produkt se nazývá mini casco a chrání vaše vozidlo pouze v částečném rozsahu na rozdíl oproti takzvanému all risk havarijnímu pojištění. All risk havarijní pojištění vás naopak kryje proti všem volitelným rizikům.

Produkt mini casco je velmi oblíbený pro svou cenu. Vybíráte si pouze ta rizika, proti kterým chcete být pojištění. „Máte-li auto většinou v garáži, nemusí se vám vyplatit pojištění proti riziku odcizení, které cenu u nového vozu výrazně navyšuje. Bojíte-li se krádeže, zvolte pouze pojištění proti krádeži. Pro starší vozy stojí od 440 korun za rok. Jste-li dobrý řidič, který si věří, možná nebudete potřebovat pojištění proti riziku havárie vlastní vinou. Když někdo nabourá vás a není to vaše vina, dostanete plnění z viníkova zákonného pojištění odpovědnosti z provozu vozidel. Bydlíte-li ve větším městě, můžete zvolit pojištění proti riziku vandalismu. Bydlíte-li na vesnici, bude vás spíše zajímat pojištění proti riziku střetu se zvěří,“ vypočítává různé varianty plnění v rámci mini casco produktu odborník na povinné ručení a havarijní pojištění z online srovnávacího portálu Klik.cz.

Na srovnávacím portále si můžete během několika vteřin udělat přehled v dostupných nabídkách na trhu. Pro výpočet jsou potřeba jen ty nejnutnější údaje. Po jejich zadání za vás chytrá kalkulačka provede srovnání nabídek od jednotlivých subjektů a v přehledné tabulce hned uvidíte, zda a kolik ušetříte. Sami si pak můžete vybrat nabídku, která vám vyhovuje nejvíce.

Jaký je rozdíl mezi povinným a havarijním pojištěním?

Velké procento dospělých Čechů vlastní řidičský průkaz a mnoho z nich má také vlastní automobil. Každý majitel vozidla je ze zákona povinen mít sjednané pojištění odpovědnosti způsobenou provozem vozidla, známé pod pojmem povinné ručení. Kromě toho lze na automobil zcela dobrovolně uzavřít také havarijní pojištění. Z povinného ručení jsou hrazeny škody na zdraví, životě či majetku, které způsobíte vlastní vinou někomu jinému. Škody na vašem vlastním autě ovšem z povinného ručení hrazeny nejsou. K tomu slouží pojištění havarijní, které kromě vámi způsobených škod na voze kryje také riziko vandalismu, živelných pohrom či odcizení.

Ať už se rozhodnete pro mini casco, nebo uzavření jednotlivých připojištění k povinnému ručení, vždy si velmi dobře pročtěte pojistné podmínky, ve kterých jsou uvedeny limity pojistného plnění či výluky z pojištění.