Video placeholde
První dřevěné hračky společnosti Lego
První dřevěné hračky společnosti Lego
První dřevěné hračky společnosti Lego
První dřevěné hračky společnosti Lego
První dřevěné hračky společnosti Lego
25
Fotogalerie

Lego slaví 90. narozeniny. Nejpopulárnější stavebnice na světě začala dřevěnými hračkami

Před 90 lety začal v truhlářské dílně příběh plný kreativity a zábavy, když tesař a truhlářský mistr Ole Kirk Kristiansen začal v roce 1932 s výrobou dřevěných hraček. O dva roky později už firma nesla jméno, které vychází ze spojení dvou dánských slov leg godt a stalo se synonymem pro kreativní hru. Oslavou originálních řešení s kostičkami Lego je česká premiéra unikátní show LegoMasters i limitovaná retro edice boxu plného kostiček LegoClassic 90 let hraní.

Dřevěné hračky byly úspěšné a známé svou kvalitou. Ole Kirk Kristiansen se ale rozhodl posunout výrobu dál, zakoupil i lis na výrobu plastů a začal experimentovat s novým materiálem. První plastové kostky začala továrna v Billundu vyrábět v roce 1949. Svou současnou podobu získaly kostky Lego o 11 let později, kdy si syn zakladatele Godtfred Kirk Kristiansen nechal patentovat malou kostku se dvěma řadami po čtyřech výstupcích na horní stěně a třemi trubičkami uvnitř, které byly tajemstvím, proč kostky do sebe zapadaly lépe než u kterékoli jiné stavebnice. 

Do dnešního dne se vyrobilo kolem 600 miliard kostiček, každoročně jich vzniká kolem 36 miliard ročně, v průměru asi 1 140 kostiček každou sekundu. Nejvíc z nich dává vzniknout modelu Mapa světa s počtem 11695 kostiček. Kostičky Lego nesou i výraznou českou stopu, v Kladně sídlí jeden z pěti výrobních závodů, který se specializuje na potisk a dekorování minifigurek. Přímo v Billundu pak navrhuje stavebnice řady Lego Technic jediný český designér Lego. Bývalý učitel Milan Reindl je podepsaný pod modely aut i letadel.

Pořad plný kreativních výzev a hbitých prstů

Inspiraci ke kreativnímu tvoření s kostkami Lego nabídne od června LegoMasters, unikátní show, v níž se spolu utkají fanoušci nejslavnějších kostiček světa. Ta přichází na TV Nova k letošnímu výročí poprvé do České republiky. V show porovná své síly a důvtip 6 dvoučlenných týmů z ČR i Slovenska.

Ty budou muset zapojit svůj tvůrčí duch, originální přístup, kreativitu, ale i rychlost, a to vše v boji o titul nejtalentovanějšího amatérského stavitele Legov České republice a na Slovensku. K dispozici budou mít obrovskou zásobu slavných kostiček a jejich úkolem bude vytvořit podle konkrétní výzvy takové dílo, které ohromí přítomnou porotu. Nedostanou ale žádný návod, proto bude třeba se plně soustředit, vše pečlivě plánovat a kreativně stvořit. Pouze autory těch nejlepších, technologicky nejvyspělejších a originálních kreací posune porota do dalšího kola. Nakonec to ale bude jen jeden pár, který získá prestižní titul LegoMasters. Diváci se také mohou těšit na celou řadu známých milovníků kostek Lego, kteří se v pořadu objeví.

Zlepšit své stavitelské schopnosti i začít s kostičkami Lego pomůže seriál LegoMasters Akademie, který je ke zhlédnutí na stránkách soutěže. V něm si zájemci pod vedením zkušeného stavitele postaví celou řadu základních modelů, od domku po květinu, a zároveň zjistí, jak mezi sebou kombinovat i zdánlivě nekombinovatelné typy kostek Lego.