Zdroj: SANITINO

Nákup vany z pohodlí domova? Žádný problém!

Online si dnes kupujeme takřka vše včetně domácích spotřebičů a oblečení. Proč si nepořídit online také vybavení koupelny? Co třeba vanu?

Koupelnu zařizujeme jen párkrát za život. Chceme pořídit takové sanitární předměty, které vydrží nejméně jednu generaci. Opravdu je možné několika kliky myši nebo dotyky na displeji mobilního telefonu vybrat to pravé pro koupelnu? Ano, možné to je. Dnes si blíže popíšeme výběr základního prvku koupelny – vany.

Větší výběr i pohodlí

Dříve odborníci při výběru vany doporučovali fyzickou návštěvu obchodu. Zákazník si podle nich měl přímo v obchodě do vybraných van lehnout, aby si ověřil, že mu rozměry vany vyhovují. Dnes je ale možné tento krok přeskočit. Kvalitní e-shopy uvádí vyčerpávající výčet specifik produktů.

Zajímá-li vás konkrétní vana, prodejce vás informuje, jaké má rozměry, celkový objem, z čeho je vyrobena, jak velký je její odtokový otvor a jaké příslušenství je součástí dodávky, případně k dispozici pro dokoupení. Nechybí fotogalerie, kde uvidíte, jak se výrobek v interiéru vyjímá.

SANITINO

Nákup vany online má mnoho výhod. Je pohodlnější, rychlejší a častokrát i levnější než výpravy po kamenných obchodech. Prodejce není limitován dispozicemi obchodu, online může prezentovat všechny výrobky, které má na skladě. Je zde tedy mnohem větší výběr.

Zákazník při nákupu vany online nekupuje zajíce v pytli. Na stránkách je podrobně informován o vzhledu a vlastnostech každé vany. A pokud přece jen vybere chybně, nic se neděje. Zboží je možné vrátit a koupit si jiné.

Typy van

Velikost a tvar jsou ty hlavní aspekty, které by měl zákazník při výběru vany zvážit. K těmto kritériím připojme ještě materiál – nejběžnější jsou vany akrylátové, hladké a pocitově teplé, a pak ze smaltované oceli, stabilní a poměrně levné.

Zákazník by ale měl mít jasno i v tom, jaký typ vany vlastně chce pořídit. Jednotlivé typy si představíme.

Obdélníková vana – běžný typ, preferovaný majiteli menších a středních koupelen. Obvykle jsou tyto vany postaveny ke stěně nebo do rohu místnosti. Nejmenší obdélníkové vany mají šířku 42 cm a délku 105 cm. Největší pak mají rozměry až 120 x 200 cm. Je vhodné volit velikost vany podle největšího člena domácnosti.

Volně stojící vana – volba koupelen, kde chce uživatel nastolit atmosféru komfortu a relaxace. Volně stojící vana se stává vizuální dominantou místnosti, nelze kolem ní přejít bez povšimnutí. Jsou i tvarově zajímavější oproti obdélníkovým vanám – většinou bývají krásně zaoblené. Volně stojící vana musí stát ve středu místnosti. Její přisunutí ke stěně je nevhodné, znamená to, že je potenciál této vany nevyužit. Z toho vyplývá, že volně stojící vana není správným řešením pro malé koupelny.

SANITINO

Rohová vana – už její název napovídá, kde má být v koupelně umístěna. Standardně je jedna její strana zaoblená. Díky tomu je optimálně zachován komfort koupajících se osob a zároveň usnadněn přístup k dalšímu vybavení koupelny. Vnitřní uzpůsobení rohové vany umožňuje koupel i pro dvě osoby, nutné ale samozřejmě je vybrat model s odpovídající velikostí.

Atypická vana – je běžně řešená tak, aby co nejvíce uspořila místo v koupelně neobvyklých rozměrů. Asymetrická vana svým tvarem zdůrazňuje jedinečnost prostředí, kde se nachází. Ne všechny atypické vany ale garantují pohodlnou koupel.