Zdroj: 123rf.com

Vyzrajte na zpomalený notebook: 5 triků, které musíte znát

Jestli ráno zapínáte počítač a než se nastartuje, tak si stíháte udělat snídani, vypít kávu a poklidit, pak máte co dělat se zasekaným notebookem. Často stačí vyzkoušet pár osvědčených triků a můžete i starší notebook parádně zrychlit. Přečtěte si pět osvědčených rad, které vám se zpomaleným notebookem pomůžou.

Notebook pravidelně aktualizujte a projeďte ho antivirem

Odkládáte aktualizace na poslední chvíli nebo je dokonce ignorujete? Zaděláváte si na problém. Pokud se vám notebook začne najednou podezřele zpomalovat, mohli jste někde přijít k viru nebo malwaru.

Vývojáři systémovými aktualizacemi pravidelně řeší nejrůznější slabiny i v zabezpečení a vydávají tzv. záplaty. Pokud dlouho necháváte aktualizace bez povšimnutí, máte větší šanci, že si do notebooku nataháte nežádoucí software.

Ten pak může využívat výpočetní výkon notebooku pro své účely a vám se na takovém stroji brzy přestane pohodlně pracovat. Kromě pravidelných aktualizací nezapomeňte chránit notebook také účinným antivirem a firewallem.

Zkontrolujte, jaké aplikace se pouští hned po startu  

Dokud nezačnete řešit zasekaný a zpomalený notebook, tak vás to možná ani nenapadne. Ale při startu se automaticky spouští také slušná řada programů.

Než notebook všechno schroustá a spustí, tak to vyžaduje docela značnou námahu na operační paměť. A právě počet programů, které se pouští hned po startu, rychlost notebooku výrazně ovlivňují.

Jak to dát do pořádku? U notebooků s operačním systémem Windows následujte tuto cestu: Nastavení – Aplikace – Po spuštění.

Tady uvidíte všechny aplikace, které se spouští hned po startu. Pak už stačí ty, co nutně nepotřebujete, povypínat.

Tip: Vybírejte notebook s dostatečnou kapacitou operační paměti. Právě ona má na svědomí rychlejší načítání programů. Mrkněte třeba na notebooky Dell, u kterých RAMKy začínají na 8GB.

3. Co nepotřebujete, musí pryč. Mažte zbytečná data a využívejte externí úložiště

Jestli vám pravidelně pevný disk svítí červeně a hlásí téměř plnou kapacitu, zbystřete. Notebook zahlcený zbytečnými daty nebude šlapat jako hodinky. Systémový disk totiž vyžaduje dostatek volného místa pro bezproblémový chod.

Jak udržovat pevný disk v pohodě? Data, která už nepotřebujete mít v notebooku smažte nebo přesuňte. Jako úložiště využijte externí disky nebo šoupněte data do cloudu.

Tip: Čas od času také zkontrolujte nainstalované aplikace a programy. Možná zjistíte, že tam máte nějaké archivní kousky, které jen zabírají místo a padá na ně virtuální prach.

Pozor na okna v prohlížeči. Neotevírejte jich moc najednou  

Patříte mezi typy, co mají ve svém prohlížeči tzv. organizovaný nepořádek? Mraky otevřených oken, které vypadají na první pohled děsivě, ale vy přesně víte, kam které vede. Zvláště když si děláte různé rešerše, hledáte materiály pro svou práci a lovíte v hlubinách internetu, se vám desítky oken pootevírají ani nevíte jak.

Jenže i otevřená okna v prohlížeči „užírají“ notebooku výkon. Jestli se vám notebook zpomalujte hlavně ve chvíli, kdy už vám okna doslova přetékají z prohlížeče, zkuste ubrat a nechat si otevřené jen ty nejdůležitější.

Tip: Pokud nedokážete okna zkrotit, zkuste si dělat záložky. Při práci si můžete jednotlivá okna už třídit a snadno se k nim pak vrátíte později.

Zkuste vyměnit klasický disk za rychlejší SSD disk

Hlavně starší notebooky stále používají klasický magnetický pevný HDD disk. Jejich výhoda je často ve větší kapacitě paměti, ale novějším SSD disků se bohužel nevyrovnají. Ty už je předčí nejen ve vyšší rychlosti, ale i v nižší spotřebě energie.

Pokud se ale podíváte na nabídku současných notebooků, najdete jich naprostou většinu už s rychlými SSD disky. Díky nim se notebook mnohem snáz startuje a jeho chod je plynulý a bez zasekávání.

Třeba notebooky Lenovo začínají už na částkách pod deset tisíc. A téměř všechny nabízí rychlé SSD disky.