Zdroj: Depositphotos

Studujte obory, které rozumí vašemu budoucímu uplatnění

Uplatnění byste neměli po ukončení vysoké školy hledat. Ačkoli to může znít trochu odvážně. Existují školy a studijní obory, které vás k vysněnému, reálnému uplatnění směřují už během školy a s jejím ukončením do něj snadno vkročíte. Konkurence na trhu práce napříč odvětvími neustále narůstá a to, co stačilo před pár lety, může být teď už zcela nevyhovující. Jedná se o trend, který se netýká pouze České republiky, ale projevuje se napříč Evropou. Nabízí se otázka, jaké obory to jsou, kde je najdu a jestli se hodí zrovna pro mě. Přinášíme vám několik tipů pro každého, kdo si právě teď vybírá svůj magisterský obor.

Pražské magisterské studium pro vaše uplatnění

Bakalářské studium máte úspěšně za sebou a zvažujete, jakou cestou se vydat, jakým konkrétním studijním oborem pokračovat dál. Okolí vám říká, že život máte před sebou, ale jaký ten život bude, právě o tom se teď rozhoduje.

Otázka zní třeba takto. Stane se z vás uznávaný odborník, nebo budete nuceni celý život předstírat, že už “tomu” rozumíte, i když to nikdy nebude tak docela pravda.

Dopřejte si sebevědomí odborníka a volbu studijního směru nepodceňujte

Rozhodování vám neulehčí ani široká nabídka magisterské studium v Praze. Nezapomínejte, že mnohem cennější než akademický titul, je schopnost zorientovat se a najít pro sebe vlastní užitečnou a naplňující kariérní cestu. Nejspíš netoužíte po kariéře akademika, která prožije svůj život ve zkreslené realitě školního prostředí. Vybírejte ze škol, které mají silné profesní propojení s praxí. Hledejte obory související s reálným uplatněním, kde se i vyučující zajímají o reálný svět úspěšných společností, aktuálních vazeb, atraktivních specializací a souvislostí. Místo, které vám umožní získat nejen lokální zkušenosti, ale propojí vás se zahraničními univerzitami. Nezáleží pak na tom, jestli se vydáte cestou digitálního specialisty, personalisty nebo odborníka v cestovním ruchu. Prostě jen budete vědět, jak na to a na vaší práci to bude vidět.

Vyučující jako váš průvodce do budoucnosti

Vedle zmiňovaného zaměření a konkrétní nabídky škol je třeba dopředu prověřit kvalitu vyučujících. Tohle platí vždy, ať už vaší volbou bude státní nebo soukromá vysoká škola Praha – kvalitu je třeba ověřit u obou typů. Dále je nutné zvolit takovou vysokou školu, která nabízí akreditované studijní programy a poskytne plně vybavené zázemí.

Chystáte se poznávat svět? Děláte dobře. Nezapomeňte při výběru školy ověřit, zda univerzita nabízí možnost využití evropských grantů.

Při výběru magisterského studia v Praze doporučujeme orientovat se zejména na ekonomické a manažerské vzdělávání s konkrétním oborovým zaměřením, které bude mít smysl, až dostudujete. Kdo ví, co se stane v budoucnosti, ale vy můžete být připraveni, ať už svět ohýbá pandemie koronaviru, nebo trpí pod jinými ohroženími.

Vybírejte proto s rozmyslem a vydejte se na cestu, která má smysl také z dlouhodobého hlediska.