10 nejbizarnějších velikonočních zvyků

10 nejbizarnějších velikonočních zvyků Zdroj: ČTK, Profimedia; koláž reflex.cz

10 bizarních velikonočních zvyků: Průvod Ku-klux-klanu, propichování ruky hřebíkem i cigarety v kostele

Naše Velikonoce jsou vnímány ostatními státy jako násilí na ženách, ale my to tak samozřejmě nevidíme. V našem článku vám přinášíme 10 bizarních velikonočních zvyků, které se nám mohou jevit zvláštní, přitom jsou to kulturní tradice ostatních států.

Pokračování 2 / 11

Francie, Haux

Velikonoce ve FranciiVelikonoce ve Francii | profimedia

Také máte o Velikonocích chuť na vajíčka? Jestli ano, tak francouzské město Haux o tomto svátku určitě stojí za návštěvu. Už 30 let totiž přímo na hlavním náměstí na Velikonoční pondělí dělají obrovskou omeletu, které se nají více než 1000 lidí. Kdybyste jim chtěli konkurovat, tak si připravte 5000 vajec.

Pokračování 3 / 11

Finsko

Finský Velikonoční dezert MämmiFinský Velikonoční dezert Mämmi | profimedia

V sobotu před Velikonocemi se Finové převlékají za čarodějnice a zapalují ohně, protože jsou přesvědčeni, že se v tento den volně pohybují zlé duše, a chtějí je tímto zastrašit. V neděli mají podobnou tradici jako v Americe, rodiče schovávají vajíčka a děti je hledají. Je tu ale jeden základní rozdíl – ve Finsku je na Velikonoce stále všude sníh, takže se vajíčka hledají vevnitř v teple. Finové také jedí tradiční pokrm Mämmi, což je dezert vyráběný z vody, žitné mouky, sladového žita, ochucené soli a kůry sevillského pomeranče. Tento pokrm se následně 3–4 dny chladí a až poté je připraven k podávání.

Pokračování 4 / 11

Filipíny

Velikonoce na FilipínáchVelikonoce na Filipínách | profimedia

Být oddaným křesťanem na Filipínách během Velikonoc by asi mnoho z nás být nechtělo. Ve filipínské provincii Pampanga je tradice, která se dodržuje již od roku 1958 a spočívá v tom, že ti nejoddanější křesťané se během průvodů nechávají bičovat a někteří dokonce ukřižovat pomocí opravdových hřebů. Považují to za formu pokání a tamní vláda tuto tradici bere za součást kulturního dědictví.

Pokračování 5 / 11

Španělsko, Andalusie

Velikonoce v AndalusiiVelikonoce v Andalusii | profimedia

Španělská tradice, která se koná zejména v Andalusii, v některých z nás může vyvolat opravdové zděšení. Přívrženci mnoha bratrstev jdou průvod po celém městě a nesou na ramenou Kristův kříž, ale ta zvláštní část je v jejich oděvu. Mají na sobě špičaté kukly a roucha, takže nám evokují obraz neblaze známého Ku Klux Klanu. Jejich oděv tímto ještě nekončí, chodí bez bot a velmi často mají kolem nohou uvázané řetězy. Ženy i dívky naopak během jejich procesí zvaného „Mantilla“ nosí černé závoje na vyjádření smutku a bolesti.

Pokračování 6 / 11

Skotsko

Velikonoce ve SkotskuVelikonoce ve Skotsku | profimedia

Tradicí ve Skotsku je válení vajec z kopce. Každý si namaluje své vejce tak, aby ho poznal, najdou ideální kopec a najednou je pošlou z kopce dolů. Vyhraje ten, kdo své vejce dopraví bez rozbití co nejdál. Tato tradice má dvě vysvětlení, má znázorňovat pohyb Slunce a v křesťanských dobách měla znamenat odvalení kamene z hrobu vzkříšeného Ježíše.

Pokračování 7 / 11

Guatemala

Velikonoce v GuatemaleVelikonoce v Guatemale | profimedia

Guatemalská koleda je náročnější na přípravu než u nás v Čechách. Tady si každý kluk zvládne vyrobit či koupit pomlázku za 10 minut, ale v Guatemale příprava trvá několik týdnů. Mají průvod, kde muži v purpurových kápích nesou na zádech plochu se sochami a kráčí po kilometry dlouhém ozdobném koberci. Právě příprava koberce trvá nejdéle. Nejdříve se musí povrch zarovnat pískem, následně pilinami a poté se po připravené ploše aranžují květiny, jehličí a další rostliny.

Pokračování 8 / 11

Papua Nová Guinea

Velikonoce na Papui Nové GuineiVelikonoce na Papui Nové Guinei | profimedia

Nemusíte vajíčka ani sladkosti a raději si na Velikonoce zapálíte cigaretu? V Papui Nové Guinei se vám bude líbit. V kostele na Velikonoce vyzdobí „Tabákový strom“. Strom je buď doopravdy malý stromek, nebo pár větviček svázaných k sobě. Na tento stromek věřící během mše věší cigarety nebo balíčky čerstvého tabáku a na konci bohoslužby je tabák rozdán mezi členy shromáždění.

Pokračování 9 / 11

Korfu

Velikonoce na KorfuVelikonoce na Korfu | profimedia

Velikonoce na Korfu mohou být i skvělá terapie proti hněvu. Během Bílé soboty vyhazují z oken na ulici keramické hrnce, misky a džbány naplněné vodou. Tato tradice má odhánět zlé duchy a po skončení velkého třesku si můžete vzít kus rozdrcené hlíny a měl by vám přinést štěstí.

Pokračování 10 / 11

Polsko a Rusko

Velikonoce v PolskuVelikonoce v Polsku | profimedia

České babičky pečou sladkého beránka, ale v Rusku a Polsku mají beránka z úplně jiných ingrediencí. Během nedělní večeře se servíruje beránek z jehněčího másla. Beránek představuje Ježíše a toto setkání má všem zúčastněným přinést štěstí.

Pokračování 11 / 11

Norsko

ProfesionálovéProfesionálové | Foto pro Aha! – Petr Podroužek, ara

Velikonoce v Norsku jsou postaveny na motivech zločinů a vražd. Naštěstí tam k opravdovému krveprolití nedochází, ale tradičně všechny norské televizní kanály celý den promítají dokumenty o zločinech, horory a detektivky.